Украйна няма да се съгласи на мирни споразумения с руския президент Владимир Путин. В същото време войната в Украйна може да приключи тази година. Това заяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, цитиран от РБК-Украйна.

Той коментира последните изявления на чешкия президент Петр Павел за единствения шанс Украйна да започне контранастъпление.

"Мисля, че в президента на Чешката република сега говори повече военният, отколкото политикът и логиката на военните е такава, че те постоянно изчисляват най-лошите варианти. Но дори и това да е неговата оценка, тя е субективна и той все още носи много полезно послание за нас е, че европейските страни трябва да се обединят по-мощно и да засилят помощта за Украйна“, заяви Резников.

В същото време министърът изключи възможността за подписване на мирни споразумения с Русия. Той припомни, че украинският президент Володимир Зеленски е казал, че няма да седне на масата за преговори с Владимир Путин.

"Второ, украинският народ няма да се съгласи с това, ако прочетете всички най-нови социологически проучвания, то ще видите, че всички са за победа, за освобождаване на нашите територии, никой няма да се съгласи ... Трето, украинският парламент отразява мнението на народа. Затова всички наши партньори трябва да разберат: ние няма да правим компромиси“, подчерта ръководителят на украинското МО.

Резников заяви, че командването е готово за преговори само при условията на Украйна, тоест след изтеглянето на руските войски с допълнително споразумение за репарации и обезщетения.

"Така че нищо няма да се промени при никакви обстоятелства. Позицията на президента, на хората, позицията на партньорите, моята лична позиция, всички сме съгласни, няма да има "зрада“", добави той.

Министърът нарече войната в Украйна най-голямата на планетата след Втората световна война. Той отбеляза, че сега конфликтът е ескалирал във война на ресурсите на "западния свят срещу ресурсите на орките“.

Според него войната не може да продължи дълго, тъй като светът помни престъпленията на Русия в Украйна.

"Мисля, че тази война скоро ще свърши. Разбира се, бих искал да не започва, но аз лично вярвам, че тази година е година на победа“, заяви Резников.