Всеки украинец трябва да има огнестрелно оръжие, а културата на военната професия трябва да се превърне в тенденция. Това подчерта министърът на отбраната на страната Алексий Резников в интервю за украинското издание LIGA.

"Сигурен съм, че културата на военната професия трябва да стане тенденция. Населението трябва да има официално регистрирано огнестрелно оръжие... Когато врагът знае, че всеки възрастен украинец може да извади автомат изпод леглото и да окаже съпротива, той ще помисли 10 пъти“, обясни министърът, аргументирайки необходимостта от въвеждане на военно обучение в страната.

Според Резников всеки млад човек от 18-годишна възраст трябва да премине специални курсове по тактическа медицина, стрелкова и инженерна подготовка. "След това той учи каквото си поиска, но веднъж годишно посещава месечни курсове за специализация. Ако искате да бъдете картечар, развивайте се като картечар. Ако искате да бъдете оператор на дрон, давайте“, заяви Резников, отбелязвайки, че всички трябва да ходят на стрелбището. "Трябва да има стрелбища, за да може всеки как умело да борави с огнестрелно оръжие“, предложи още министърът.

Резников се изказа и за възобновяване на работата на военните катедри в университетите. "Това е моето мнение, обсъдено и съгласувано с министър-председателя [на Украйна Денис Шмигал]. Това е записано в нашия план. И това е един от елементите на промените в законодателството, които сме готови да направим. Това ясно съвпада с позицията на президента [на Украйна Володимир Зеленски], говорихме за това с него“, завърши министърът.