Американските танкове Abrams няма да участват в това контранастъпление на въоръжените сили. Украинските екипажи вече са заминали за обучение. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на министъра на отбраната Олексей Резников по време на пресконференция.

Той подчертава, че Украйна е получила модерни оръжейни системи, особено в частта на "бронирания юмрук". Става дума за бронирани машини и танкове, по-специално Leopard 2 и Challenger 2. По думите на Резников по-късно ще бъдат предоставени обещаните танкове Leopard 1 и американските Abrams.

"Танковете Abrams няма да имат време да участват в това контранастъпление, но нашите екипажи вече са преминали на обучение. Но освен това имаме голям брой бронирани машини от различни видове - бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. Това са ще бъдат Bradleys, Marders, Strykers и CV 90 от Швеция. Там също завършват подготвителните курсове (украински военни)“, заяви министърът.

Резников подчертава, че техниката е подготвена и частично доставена, но има украински военнослужещи, които завършват обучение по някои видове оръжие.