Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников увери, че решение за предоставяне на страната на западни самолети със сигурност ще бъде взето, предава УНИАН.

"Последните въздушни атаки на руските престъпници срещу мирни украински градове още веднъж подчертаха, че един от основните приоритети за Украйна е укрепването на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана. Това е предмет на нашия постоянен диалог с партньорите в антикремълската коалиция“, цитират думите на Резников от пресслужбата на Министерството на отбраната в Киев.

Министърът подчерта, че важен компонент на отбраната на Украйна са въздушните платформи, които ще позволят на военните да реагират ефективно на предизвикателствата.

"По-конкретно, като бърз отговор, който ще даде резултати за кратко време, за нас са подходящи самолети от съветски тип. Благодарни сме на нашите словашки партньори за вече прехвърлените МиГ-29. Много разчитаме на бойни самолети от Полша и сме благодарни на нашите полски приятели за взетите адекватни решения.Благодарим на Полша за всеки елемент на подкрепа, особено такъв важен като бойната авиация.МиГ-овете от Полша значително ще укрепят отбраната ни, ще направят небето ни по-безопасно, ще спасят живота на нашите граждани, а също и намалят разрушенията от руски атаки“, обясни министърът.

Резников отбеляза, че стратегическата цел е била и остава преходът към съвременни авиационни платформи от западен тип, които ще осигурят на украинските пилоти "превъзходство над врага“.

"За да могат нашите въздушни асове да виждат и да могат да поразяват врага на по-голямо разстояние. Ние продължаваме да се движим към тази цел. Дискусията с партньорите продължава без паузи. Сигурен съм, че решението за предоставяне на Украйна на западни самолети със сигурност ще бъде взето“, добави той.

Въоръжените сили на Украйна призоваха медиите да не манипулират заглавията и да не правят необосновани "победоносни новини" за прехвърлянето на словашки и полски МиГ.

Говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат поясни, че към настоящия момент страната разполага с пет бригади изтребители Су-27 и МиГ-29.

Главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни потвърди, че украинската армия се нуждае от модерни американски изтребители F-16, за да постигне победа на фронта.