Руското ръководство остава неизменно в целта си да превземе Киев и в крайна сметка цяла Украйна, заяви министърът на отбраната на страната Олексий Резников в рамките на Киевският еврейски форум, предава РБК-Украйна.

"Стратегическата цел на Кремъл е непроменена - да превземат Киев и цяла Украйна. Те обаче нямат ресурси. Затова тактическата им цел е да превземат Луганска и Донецка област и да поискат преговори", изтъкна Резников.

Според него линията на фронта с противника вече е около 2500 км. Активните военни действия продължават в източната и южната част на Украйна, като руснаците засилват натиска по линията от север на Луганска област до Въгледар, Донецка област.

"Срещу нашите защитници в района на Бахмут са съсредоточени огромни ресурси. Водят се тежки боеве. Врагът търпи огромни загуби. Нашите войници героично и умело държат отбраната. За съжаление, и ние имаме загуби. Затова украинските сили за отбрана и всички наши защитници имат нужда от максимална подкрепа“, подчерта министърът на отбраната.

Според Резников натискът от страна на Русия се очаква да се увеличи през следващите месеци. През цялото това време Кремъл не спираше тайната мобилизация, но сега, за да компенсират загубите и да организират нова инвазия, руснаците могат публично да обявят нова вълна, допълни още той. 

Министърът на отбраната на Украйна също е убеден, че партньорите са готови да подкрепят Украйна в дългосрочен план. Той също така се надява на промяна в позицията на няколко държави: например Швейцария, която сега забранява доставката на боеприпаси за германските системи Gepard.

"За нас е важно решенията да се вземат бързо, а оръжията и боеприпасите да са осигурени в достатъчни количества“, добави Резников.

Тази година Киевският еврейски форум-2023 (KJF) се провежда във Вашингтон под мотото Stand with Ukraine. Инициатор на KJF е президентът на Еврейската конфедерация на Украйна, вицепрезидент на Световния еврейски конгрес Борис Ложкин.

Във встъпителната си реч Ложкин подчерта, че бъдещето на Европа и на целия цивилизован свят зависи днес от събитията в Украйна.

По време на форума бившият британски премиер Борис Джонсън изтъкна, че въпреки известно забавяне при вземането на решения, обемът на военната помощ за Украйна от САЩ надхвърля очакванията на скептиците.

В същото време украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви по време на форума, че разчита на участието на Израел във формулата за мир за Украйна.