Когато настъпи моментът за истинските преговори за мир, Украйна ще бъде тази, която ще го диктува. Това подчерта министърът на отбраната на страната Олексий Резников в интервю за РБК-Украйна.

Коментирайки различните предложения за започване на мирни преговори, с които да бъде прекратен конфликтът в Украйна, Резников подчерта, че "всеки иска да остане в историята като лидер, който е постигнал мир“.

"Когато дойде време за истински разговори за мир, Украйна ще диктува... Искаме американци, британци, французи, германци, турци, поляци да седнат на нашата маса. Искаме това да бъде коалиция от държави, които са готови да поемат задължения, за да гарантират нашата сигурност в утрешния ден. Просто нямаме нужда от посредник. Ще се справим и без такъв. Имаме отлични преговарящи в екипа и то не само един. Самият президент. Всеки от нас има своите умения - Дмитрий Кулеба, аз имам опит. И така нататък. Ще се справим“, увери военният министър на Киев.

Резников допълни, че "всеки говори нещо“, но припомни, че "имаме обявен план от президента (Володимир Зеленски) от 10 точки. Това е нашата позиция“.

Според него фактът, че толкова много държави представят мирни инициативи означава, че "всъщност Русия мечтае за преговори. Тя не знае как да прекрати т.нар. специална военна операция“ и търси различни варианти“.

На въпрос под влияние на какви събития Кремъл може да поиска мир във вариант, който Киев поне е готов да обсъжда, Резников отговори: "Мога да назова куп предположения, но трябва да се опитам да мисля като тези в Кремъл, а те имат болни разбирания“.