Западните страни не предлагат нови ограничителни мерки срещу Москва в ООН поради опасения от ниска подкрепа за инициативите им от други страни, пише Reuters, позовавайки се на неназовани дипломати.

Според събеседниците на агенцията, все повече държави отказват публично да критикуват Русия.

В някои случаи западните държави избягват конкретни стъпки от страх от ниска подкрепа, тъй като нарастващият брой на въздържалите се сигнализира за нарастващо нежелание да се говори публично срещу Москва.

Както посочва изследователят от Университета на ООН Ричард Гован пред Reuters, става все по-трудно и по-трудно да се намерят "разумни начини за наказание“ на Русия с течение на времето.

"Подкрепата [за мерките срещу Русия] ще намалее, тъй като резолюциите на ООН през март представляват връхната точка. Никой не иска по-нататъшни действия, освен ако не бъдат прекрачени червените линии“, отбелязва високопоставен азиатски дипломат.

След началото на руската военна спецоперация в Украйна Западът засили санкционния натиск върху Москва. Много страни обявиха замразяване на руски активи и планове за постепенен отказ от руските енергийни ресурси. Тези мерки обаче допринесоха за повишаването на инфлацията и цените на храните и горивата.

Превод и редакция: Иван Христов