Френският президент Еманюел Макрон лично се е намесил, за да убеди канадския министър-председател Джъстин Трюдо да облекчи Airbus и други самолетостроителни компании от санкциите за руския титан. Това твърдят пред Reuters трима души, запознати с въпроса.

Деликатната молба е била отправена по време на телефонен разговор между двамата лидери през март, седмици след като Канада наруши съюзническите си позиции и наложи санкции върху стратегическия метал, което разтревожи базираната във Франция компания Airbus и други, които все още разчитат на руски доставки в заводи, разположени в Канада или другаде.

Източник, близък до френския лидер, е заявил, че Макрон е положил "значителни усилия", за да убеди Трюдо да предостави изключение за европейските компании.

"Бяха предадени много послания на всички равнища", е добавил източникът, визирайки широкия дипломатически и индустриален натиск.

Канадски източник, запознат с въпроса, е заявил, че Макрон е повдигнал темата в разговор с Трюдо на 29 март в навечерието на посещението на френския премиер Габриел Атъл, който също е засегнал въпроса при посещението си в Канада.

Поне още едно европейско правителство също се е включило в подкрепа на усилията за лобиране, е казал отделен източник.

Първоначално Отава беше твърда, но в рамките на няколко дни промени политиката си, като предостави на Airbus и други страни дерогации. Отстъпката, за която съобщи по-рано Reuters, предизвика политически спор относно политиката на санкции и предизвика критики от страна на посланика на Украйна.