Американските компании, които изграждат ново поколение малки атомни електроцентрали, за да помогнат за намаляване на въглеродните емисии, имат голям проблем, тъй като само една компания продава горивото, от което се нуждаят - и тя е руска, пише Reuters.

Ето защо правителството на САЩ спешно обмисля използването на някои от своите запаси от оръжеен уран, за да подпомогне производителите на усъвършенствани реактори и да стимулира индустрия, която смята за решаваща в стремежа страните да постигнат глобалните цели за нулеви емисии.

"Производството на обогатен уран (HALEU) е критична задача и всички усилия за увеличаване на производството му се оценяват“, заяви говорител на Министерството на енергетиката на САЩ.

HALEU е гориво, обогатено от 5,0 до 20 процента от изотопа уран 235, което захранва повечето атомни електроцентрали.

Енергийната криза, причинена от войната в Украйна, поднови интереса към ядрената енергия. Привържениците на по-малките реактори от следващото поколение казват, че те са по-ефективни, по-бързи за изграждане и биха могли значително да ускорят отказа от изкопаемите горива.

Но без надежден източник на обогатен уран, който е необходим за реакторите, производителите се притесняват, че фабриките им няма да получат поръчки. И ако няма поръчки за малки реактори, потенциалните производители на гориво едва ли ще създадат търговски вериги за доставки, за да заменят руския уран.

"Признаваме необходимостта от незабавни действия за насърчаване на установяването на устойчиво, пазарно ориентирано снабдяване с HALEU“, заяви говорител на американското енергийно ведомство.

Той добави, че правителството на САЩ е в последния етап на оценка каква част от своите запаси от 585,6 тона високообогатен уран може да задели за миниреактори.

 

Фактът, че Русия има монопол на пазара на HALEU, отдавна тревожи Вашингтон, а поради войната в Украйна нито правителството, нито компаниите, които произвеждат нови усъвършенствани реактори, искат да разчитат за това на Москва, отбелязва Reuters.

Само компанията Tenex, която е част от руската държавна ядрена енергийна компания "Росатом“, в момента продава HALEU с търговска цел.