Дъщерята на ултранационалистически руски идеолог, който се застъпва за поглъщането на Украйна от Русия, е била убита при предполагаем атентат с кола бомба край Москва в събота вечерта, съобщиха руски държавни следователи в неделя, цитирани от Reuters.

Даря Дугина, дъщеря на Александър Дугин, беше убита, след като предполагаемо взривно устройство е било детонирано на нейния Toyota Land Cruiser, докато тя е била вътре, се казва в изявление на следователи от района на Москва.

Разследващите, които описаха Даря Дугина като журналист и политически експерт, казаха, че са образували дело за убийство и ще извършат съдебномедицински експертизи, за да се опитат да установят какво точно се е случило.

Александър Дугин, бащата на Дария, отдавна се застъпва за обединяването на рускоезичните и други територии в огромна нова Руска империя.

Той иска тази империя да включва Украйна, където руските сили в момента провеждат това, което Москва нарича "специална военна операция“ за демилитаризиране на Украйна.

Влиянието на Дугин, който е в списъка със санкции на САЩ, върху руския президент Владимир Путин е обект на спекулации, като някои наблюдатели на Русия твърдят, че влиянието му е значително, а други го определят като минимално.

Даря Дугина, която също носи фамилното име Платонова и за която руските държавни медии съобщават, че е на 30 години, като цяло подкрепя идеите на баща си и се появява по държавната телевизия самостоятелно, за да предложи подкрепа за действията на Русия в Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов