Според руски митнически декларации, прегледани от Reuters, въглища, добити в анексираните от Русия райони на Украйна, са били изнесени за Турция. Тяхната стойност е най-малко 14,3 милиона долара (28.07 милиона лева), само за тази година.

Между февруари и юли 2023 г. в Турция са пристигнали около 160 400 тона въглища от анексираните източноукраински региони Донецк и Луганск, сочат данните. Трима производители, посочени в митническите данни, са потвърдили пред британската агенция, че са доставили въглища от двата региона в Турция през този период.

За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или с контролираните от Москва райони на Украйна. Вашингтон предупреди компаниите да не помагат на Русия да води война срещу Украйна или да заобикаля санкциите.

Откакто Москва започна инвазията си през февруари 2022 г., Турция, член на НАТО, която подкрепя усилията на Киев да отблъсне Русия  многократно заяви, че признава териториалната цялост на Украйна. Анкара изигра ключова роля в посредничеството на вече изтеклата сделка между враждуващите страни, която позволяваше износ на украинско зърно през Черно море.

Прегледаните от Reuters данни показват, че въглища от поне 10 производители са отишли в Турция между февруари и юли. Данните показват, че Турция е най-голямата дестинация за износ на въглища от анексираните региони, като на нея се падат 95% от доставките през периода.

Турция, която е основен потребител и вносител на въглища, се противопоставя на световната тенденция, като увеличава дела на въглищата в производството на електроенергия. През първата половина на тази година тя е произвела 31,5 млн. мегаватчаса (MWh) електроенергия от вносни въглища, което е с една четвърт повече в сравнение със същия период на 2022 г., сочат официалните данни.

Продавачите на въглища са регистрирани в Русия и в анексираните украински територии, според базата данни Spark на информационната агенция Интерфакс за руските компании.

Купувачите са дружества, регистрирани в Хонконг, ОАЕ и офшорни юрисдикции, включително Белиз и Британските Вирджински острови, сочат митническите данни. В списъка няма турски компании.

През ноември Виталий Хоценко, тогавашният ръководител на така наречената Донецка народна република (ДНР), заяви, че регионът вече изнася въглища за Турция, откъдето те отиват на пазарите в Близкия изток и Африка.

Установените от Русия власти в Донецка и Луганска област, както и украинското правителство, не са коментирали износа на въглища.

Федералната митническа служба на Русия е заявила в отговор на въпросите на Reuters, че е преустановила публикуването на статистически данни за външната търговия от февруари 2022 г.

Макар че данните за търговия не дават пълна представа за начина, по който са били изнесени въглищата, те показват, че част от тях са преминали през южния руски пристанищен град Ростов, а друга част - през черноморското пристанище Новоросийск, които имат железопътни връзки с Донецк и Луганск. 

Санкциите на САЩ, наложени на 21 февруари 2022 г., три дни преди Русия да нахлуе в Украйна, забраняват вноса от САЩ или износа за така наречените Донецка и Луганска народна република (ЛНР). Два дни по-късно Европейският съюз обяви мерки, включващи забрана за внос на стоки от двата региона.

В Турция не са въведени същите ограничения. Съединените щати наложиха санкции на компании, включително от Турция, които според тях подкрепят Москва във войната ѝ срещу Украйна.