През последните дни няколко големи банки на Уолстрийт са започнали да предлагат уреждане на сделки с руски дълг, според банкови документи, с които разполага Reuters, давайки още един шанс на инвеститорите да се разпоредят с активи, смятани на Запад за токсични.

Повечето американски и европейски банки се оттеглиха от пазара през юни, след като Министерството на финансите на САЩ забрани на американските инвеститори да купуват каквито и да било руски ценни книжа като част от икономическите санкции, за да накаже Москва за нахлуването в Украйна, според инвеститор, който държи руски ценни книжа и два банкови източника.

След последващите насоки от американското финансово ведомство през юли, които позволиха на американските притежатели да намалят позициите си, най-големите фирми от Уолстрийт предпазливо се върнаха на пазара за руски държавни и корпоративни облигации, според имейли, клиентски бележки и други съобщения от шест банки също както и интервюта с източниците.

Банките, които сега са на пазара, включват JPMorgan Chase & Co JPM.N, Bank of America Corp BAC.N, Citigroup Inc C.N, Deutsche Bank AG DBKGn.DE, Barclays Plc BARC.L и Jefferies Financial Group Inc JEF.N, показват документите.

Завръщането на най-големите банкови институции от Уолстрийт, подробностите за сделките, както и предпазните мерки, които предприемат, за да избегнат нарушаване на санкциите, се съобщават тук за първи път, подчертава агенцията.

Bank of America, Barclays, Citi и JPMorgan отказаха коментар.

Говорител на Jefferies обясни, че компанията работи в рамките, поставени от глобалните санкции и иска да посрещне нуждите на своите клиенти да се справят с тази сложна ситуация.

Източник, близък до Deutsche Bank, посочи, че банката търгува с облигации за клиенти само при поискване и за всеки отделен случай, за да управлява допълнително своята рискова експозиция в Русия или тази на своите клиенти извън САЩ, но няма да разширява дейността си извън тези две категории.

Около 40 милиарда долара руски държавни облигации бяха неизплатени, преди Русия да започне това, което тя нарича "специална военна операция“ в Украйна през февруари. Приблизително половината се държат от чуждестранни фондове. Много инвеститори бяха блокирани с руски активи, тъй като стойността им се срина, купувачите изчезнаха и санкциите затрудниха търговията.

През май двама американски законодатели поискаха от JPMorgan и Goldman Sachs Group Inc (GS.N) информация относно сделки с руски дълг, заявявайки, че те могат да подкопаят санкциите. Следващия месец Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите забрани на американските парични мениджъри да купуват руски дълг или акции на вторичните пазари, което накара банките да се оттеглят.

Оттогава регулаторите предприеха стъпки, за да помогнат за облекчаване на болката за инвеститорите.

Министерството на финансите предостави допълнителни насоки на 22 юли, за да помогне за уреждането на застрахователни плащания по неизпълнение на руски облигации. От там също така изясниха, че банките биха могли да посредничат, изчистят и уредят транзакциите на руски ценни книжа, ако това помогне на американските притежатели да закрият позициите си.

Отделно, европейските регулатори също облекчиха правилата, за да позволят на инвеститорите да работят с руски активи, като им позволиха да ги поставят в така наречените "странични джобове“ за всеки отделен случай.

Цената на някои руски облигации скочи заедно с подновената търговска активност от края на юли. Това може да направи сделките по-привлекателни за инвеститорите и също така да помогне на компаниите, които продават защита срещу неизпълнение на задълженията на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов