Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че иска да превърне украинската отбранителна промишленост в "голям военен център", като си партнира със западни производители на оръжие, за да увеличи доставките на оръжие за контраофанзивата на Киев срещу Русия, пише Reuters.

Зеленски говори на форум, който правителството му свика с международни производители, за да обсъдят как съвместно да развият промишлен капацитет за изграждане и ремонт на оръжия в Украйна въпреки постоянните руски бомбардировки.

"Украйна се намира в такава фаза на отбранителния маратон, когато е много важно, критично важно да се върви напред, без да се отстъпва. Резултати от фронтовата линия са необходими ежедневно", заяви Зеленски пред ръководителите, представляващи повече от 250 западни производители на оръжие.

"Ние се интересуваме от локализиране на производството на оборудването, необходимо за нашата отбрана, и на всяка една от тези модерни отбранителни системи, които се използват от нашите войници, давайки на Украйна най-добрите резултати на фронта днес", подчерта той на форума в Киев.

Зеленски заяви, че въздушната отбрана и разминирането са неговите непосредствени приоритети. Украйна също така се стреми да увеличи вътрешното производство на ракети, безпилотни летателни апарати и артилерийски боеприпаси.

Киев започна контраофанзивата си в началото на юни, за да се опита да си върне териториите, завзети от Русия, която все още контролира около 18% от нея. Киев отчете напредък в няколко направления и освободи редица села, но досега не е успял да си върне нито един голям град.

Украйна е критично зависима от финансовата и военната подкрепа на Запада и от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. е получила такава помощ в размер на десетки милиарди долари. Но войната създаде постоянно нарастващо търсене на оръжия и боеприпаси, пише британската агенция.

На форума присъстваха ръководители на производители на оръжие от над 30 държави. Някои от тях заявиха, че бързо изчерпват запасите си и трудно намират доставки, за да могат да увеличат производството си, за да отговорят на украинското търсене.

Украинските официални лица смятат, че развитието на вътрешното производство на отбранителни продукти ще даде тласък на икономиката, която се е свила с около една трета през миналата година поради войната.

Няколко водещи западни производители, като германския гигант в производството на оръжие Rheinmetall и британската BAE Systems, вече обявиха планове да се обединят с украински производители.

Министерството на външните работи на Украйна съобщи, че местни производители са подписали около 20 споразумения с чуждестранни партньори за съвместно производство, обмен на технологии или доставка на компоненти за производство на безпилотни летателни апарати, бронирани превозни средства и боеприпаси. Министерството не посочва имената на компаниите.

Украинското правителство планира да създаде специални икономически условия за привличане на западни инвестиции в местния отбранителен сектор, включително фонд за подпомагане на разработването на нови технологии.

"Това ще бъде взаимноизгодно партньорство. Смятам, че това е добро време и място за създаване на голям военен център", заяви Зеленски по време на отделна среща с американски, британски, чешки, германски, френски, шведски и турски производители на оръжие.