Стотици ученици в Бостън и Чикаго напуснаха часовете в петък в протести с искане за преминаване към дистанционно обучение,опасявайки се от бързото разпространение на варианта Омикрон, което, според тях, прави присъственото обучение невъзможно, предава Reuters.

В Чикаго, третият по големина училищен район в страната, акцията дойде два дни след възобновяването на обучението в класната стая за 340 000 ученици, които преди това бездействаха по време на петдневно спиране на работата от учителските синдикати, също настояващи за по-строги предпазни мерки срещу COVID-19.

Протестиращите ученици казаха, че са недоволни от допълнителните здравни протоколи, с които синдикатът на учителите се съгласи по-рано тази седмица, слагайки край на противопоставянето си с кмета Лори Лайтфут.

Около 600 млади хора от 11 бостънски училища са участвали в демонстрациите в града, според училищния район, който обслужва близо 52 000 ученици. Много протестиращи ученици се върнаха в класните стаи по-късно, докато други се прибраха вкъщи, след като взеха участие в мирните демонстрации.

Онлайн петиция, стартирана от гимназия в Бостън, брандираща училища като "развъдник на COVID-19“ и призоваваща за опция за дистанционно обучение, събра повече от 8 000 подписа към петък сутринта.

Студентският консултативен съвет в Бостън, който организира разходката, публикува серия от искания в Twitter, включително две седмици онлайн обучение и по-строги тестове за COVID-19 за учители и ученици.

Последната вълна от инфекции поднови дебата дали училищата да останат отворени, тъй като служителите се стремят да балансират страховете от силно заразния вариант Омикрон с опасенията, че децата могат да изостанат още повече в развитието си след две години спиране и започване на обучението. Резултатът е смесица от политики за COVID-19 в цялата страна, която кара родителите да се чувстват изтощени и объркани.

Аш О'Брайън, ученик от 10-ти клас на латиноамериканското училище в Бостън, който напусна сградата с около дузина други в петък, каза, че не се чувства в безопасност да остане в училище.

"Живея с две баби и дядовци, които са с отслабен имунитет“, каза той. "Така че не искам да ходя на училище, да рискувам да се разболея и да се прибера при тях“.

В изявление държавните училища в Бостън заявиха, че подкрепят учениците, които се застъпват за своите вярвания и обещаха да се вслушват в техните опасения.

По-рано тази седмица ученици в няколко училища в Ню Йорк организираха акция, за да протестират срещу неадекватните, според тях, мерки за безопасност. Кметът Ерик Адамс заяви в четвъртък, че администрацията му обмисля възможност за временно дистанционно обучение за значителен брой деца, които искат да си останат вкъщи.

Близо 5000 държавни училища в цялата страна са затворени за поне един ден тази седмица поради пандемията, според Burbio, уебсайт, който проследява прекъсванията в училищата.

Изглежда, че вълната на Омикрон се забавя в районите на страната, които бяха засегнати първи. През последната седмица средният дневен брой на новите случаи се е увеличил само с 5% в североизточните и южните щати в сравнение с предишния седемдневен период, според анализ на Reuters. В западните щати, за разлика от това, средният брой на регистрираните инфекции всеки ден се е покачил с 89% през последната седмица в сравнение с предходната седмица.

Като цяло Съединените щати все още отчитат близо 800 000 нови инфекции на ден на фона на рекорден брой хоспитализирани пациенти с COVID-19.

Съгласно данните на Our World In Data, 62,9%, или 207 милиона души, в САЩ са с поставени поне две дози ваксини срещу Covid-19.

Превод и редакция: Иван Христов