Стотици ученици в Бостън и Чикаго напуснаха часовете в петък, за да участват в протести с искане за преминаване към дистанционно обучение, тъй като нарастването на случаите на Covid-19, подхранвано от варианта "Омикрон“, наруши усилията за връщане към присъственото обучение в Съединените щати, предава Reuters.

В Чикаго, третият по големина училищен район в страната, напускането дойде два дни след възобновяването на присъственото обучение за 340 000 ученици, които не учеха по време на петдневно спиране на работата от синдикатите на учителите, настояващи за по-строги предпазни мерки срещу Covid-19.

Протестиращите ученици казаха, че са недоволни от допълнителните здравни протоколи, с които синдикатът на учителите се съгласи по-рано тази седмица, слагайки край на противопоставянето в държавните училища в Чикаго.

Демонстрацията последва протестите на ученици в различни училища в града.

Около 600 млади хора от 11 бостънски училища са участвали в протест на ученици там, според училищния район, който обслужва близо 52 000 ученици. Много протестиращи ученици се върнаха в класните стаи по-късно, докато други се прибраха вкъщи, след като взеха участие в мирните демонстрации.

Онлайн петиция, стартирана от гимназия в Бостън, която нарича училищата "развъдник на Covid-19“ и призовава за опция за дистанционно обучение, събра повече от 8 000 подписа още в петък сутринта.

Ученическият консултативен съвет в Бостън, който организира протеста, публикува серия от искания в "Туитър“, включително две седмици онлайн обучение и по-строги тестове за Covid-19 за учители и ученици.

Последната вълна от инфекции поднови дебата дали училищата да останат отворени, тъй като служителите се стремят да балансират страховете от силно заразния вариант "Омикрон“ с опасенията, че децата могат да изостанат още повече в академичното си развитие след две години спиране и започване на обучение. Резултатът е смесица от политики за Covid-19 в цялата страна, която кара родителите да се чувстват изтощени и объркани.

Превод и редакция: Юлиян Марков