Двама ключови съветници на Доналд Тръмп са му представили план за прекратяване на войната в Украйна, ако той спечели президентските избори. Планът на Кийт Келог и Фред Фляц предвижда Украйна да получи повече американски оръжия само ако влезе в мирни преговори, пише Reuters.

В същото време Съединените щати ще предупредят Москва, че всеки отказ от преговори ще доведе до увеличаване на подкрепата за Украйна, казва Кийт Келог, пенсиониран генерал-лейтенант и един от съветниците на Тръмп по националната сигурност.

Според плана по време на мирните преговори ще има прекратяване на огъня въз основа на преобладаващите линии на фронта. Фляц казва, че бившият президент е отговорил положително на стратегията: "Не казвам, че се е съгласил с нея или се е съгласил с всяка дума, но бяхме доволни от обратната връзка, която получихме“, заяви той.

Говорителят на Тръмп Стивън Чънг обаче подчерта, че само изявления, направени от самия бивш президент или оторизирани членове на предизборната му кампания, трябва да се считат за официални.

Журналистите казват, че стратегията на Келог и Фляц е най-подробният план, разработен от съюзниците на Тръмп, който каза, че може бързо да разреши войната в Украйна, ако спечели изборите. Това ще отбележи драматична промяна в позицията на САЩ по отношение на войната.

В статията се посочва, че основните елементи на плана са очертани в публично достъпен изследователски документ, публикуван от America First Policy Institute, според когото, ако Тръмп спечели изборите, ще бъде от решаващо значение Русия и Украйна да седнат на масата за преговори.

"Ние казваме на украинците: трябва да седнете на масата за преговори и ако не седнете на масата за преговори, подкрепата от Съединените щати ще приключи. И на руския президент Владимир Путин: трябва да седнете на масата за преговори и ако не седнете на масата за преговори, тогава ние ще дадем на украинците всичко необходимо, за да ви убият на бойното поле“, казва Келог.

Според този изследователски документ Москва също може да бъде принудена да започне преговори, като отложи обещанието за членство на Украйна в НАТО за дълго време.

Фляц подчерта, че Украйна не трябва официално да отстъпва територия на Русия, според техния план. Въпреки това, по думите му, е малко вероятно Киев да успее да си възвърне ефективния контрол над цялата си територия в близко бъдеще: "Нашето безпокойство е, че тази война се превърна във война на изтощение, която ще убие цяло поколение млади хора“, настоява той .

Според Келог и Фляц за постигането на траен мир в Украйна са необходими допълнителни гаранции за сигурност на Украйна. Добавя се, че "въоръжаването на Украйна до зъби" вероятно ще бъде ключов елемент от това.