Бившият италиански премиер Силвио Берлускони (85) заяви, че ще се кандидатира за място в Сената на изборите, които ще се проведат следващия месец, след като се бе оттеглил от политиката в продължение на девет години, предава Reuters.

Италианският медиен магнат ръководи четири правителства, откакто влезе в политиката през 1994 г., но му беше временно забранено да заема публична длъжност, след като беше осъден за данъчни измами през 2013 г.

Последното му правителство падна две години по-рано на фона на нарастваща дългова криза и скандал около така наречените "бунга бунга“ партита във вилата му близо до Милано.

Берлускони каза пред държавното радио, че много хора в и извън неговата партия "Форца Италия“ са го призовали да се кандидатира на предстоящите избори, така че той смята, че в крайна сметка ще бъде кандидат за Сената и всички ще бъдат доволни.

В осмата си кампания за национални избори Берлускони отново разчита на рекламната кампания, която му е помагала да печели преди.

На големи екрани на железопътни и метростанции в цялата страна има снимки на младолик Берлускони със слогана "Сега повече от всякога изберете страна“.

"Форца Италия“ се смята за умерената част от консервативен съюз, доминиран от две десни партии: "Италиански братя“ на Джорджия Мелони, които водят в допитванията и "Лига“ на Матео Салвини.

Превод и редакция: Иван Христов