Стотици опечалени се събраха в селско гробище в Моран в Северна Македония в студения дъжд в петък, за да погребат 10 местни жители, включително осем ученици, които бяха сред 45-те, загинали при автобусна катастрофа в България, предава Reuters.

Автобусът, превозващ туристи обратно в Северна Македония след пътуване през уикенда до Истанбул, се запали на магистрала в ранните часове на 23 ноември. Всички жертви са идентифицирани като етнически албанци от Северна Македония.

Човешка грешка вероятно е основната причина за катастрофата, казаха български разследващи.

Зелени ковчези с 10 жертви бяха спуснати в земята в гробището на селото Моран - и четирите деца на Енвер Джахи, съпругата му, снаха му и двете й деца и две деца на една от сестрите на Джахи - всички от Моран.

Арлинда Влаши, учител на Омер Джахи, на 11 години, който беше погребан до тримата си братя и сестри и тяхната майка, дойде да изкаже своите съболезнования. "Как мога да вляза в клас сега, когато не го виждам?“ - каза тя през сълзи.

"Аз бях новата учителка на Омер, когато той започна шести клас (през септември). Той беше много хубаво момче, много умно, много учтиво и бързо се учеше."

Енвер Джахи, който не отиде на пътуване до Истанбул, защото трябваше да управлява семейния ресторант, стоеше и плачеше под дъжда, докато бяха заровени неговите близки, след което последваха молитвите на имама.

"Това беше много лоша новина за нас. Не само за мен, но и за цялото село", каза Нуредин Байрами, съсед на семейство Джахи. "Познавахме ги много добре, имаха и ресторант и хората ги посещаваха много често. Бяха много добри хора."

Телата на останалите жертви при катастрофата пристигнаха с два български военни самолета в петък следобед на летището в столицата на Северна Македония Скопие. Те бяха погребани на различни гробища в балканската страна същия ден след обяд.

Превод и редакция: Юлиян Марков