Световната здравна организация (СЗО) предупреди азиатско-тихоокеанските страни в петък да увеличат капацитета на здравните си системи и да ваксинират напълно населенията си, за да се подготвят за нарастване на случаите на COVID-19, тъй като вариантът Омикрон се разпространява в световен мащаб въпреки ограниченията за пътуване, предава Reuters.

Въпреки че затвори границите си за пътуване от високорискови южноафрикански страни, Австралия стана последната страна, която съобщи за предаване на новия вариант, ден след като беше открит на местно ниво в пет американски щата.

Омикрон започна да се налага в Азия тази седмица, като случаи са докладвани в Индия, Япония, Малайзия, Сингапур и Южна Корея.

Много правителства затегнаха правилата за пътуване в опит да не допуснат новия вариант, но предупреждението на СЗО към Азиатско-Тихоокеанския регион, регион с около 650 милиона души население, подчерта, че граничният контрол може само да им спечели време.

"Хората не трябва да разчитат само на гранични мерки“, каза Такеши Касаи, регионален директор на СЗО за западния Тихи океан, на брифинг за виртуални медии.

"Най-важното е да се подготвим за тези варианти с потенциална висока предавателна способност. Досега наличната информация предполага, че не е нужно да променяме подхода си“.

Процентите на ваксиниране варират от страна до страна в Азиатско-Тихоокеанския регион, но има тревожни пропуски. Индонезия, четвъртата най-населена страна в света и някога епицентър на COVID-19 в Азия, е ваксинирала напълно само около 35% от населението си от 270 милиона души.

Главният медицински директор на Австралия каза, че Омикронвероятно ще се превърне в доминиращ вариант в световен мащаб в рамките на месеци, но на този етап няма доказателства, че е по-опасен от делта, която завладя света по-рано тази година.

В Съединените щати администрацията на Байдън разкри набор от мерки за предпазване от разпространението на вируса. От понеделник, международните въздушни пътници, пристигащи в Съединените щати, ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19 в рамките на един ден от пътуването.

"Ще се борим с този вариант с наука и скорост, а не с хаос и объркване“, каза президентът Джо Байдън в четвъртък, като предупреди американците да се подготвят за нарастване на инфекциите през зимата.

По-малко от 60% от населението на САЩ, или 196 милиона души, са били напълно ваксинирани, едно от най-ниските нива сред богатите държави.

Превод и редакция: Иван Христов