Военните игри на Китай около Тайван накараха служители на администрацията на Байдън да пренастроят мисленето си дали да премахнат някои мита или потенциално да наложат други на Пекин, оставяйки тези опции настрана засега, твърдят източници на Reuters, запознати с обсъжданията.

Екипът на президента Джо Байдън обмисля от месеци с различни начини за облекчаване на разходите за митата, наложени върху китайския внос по време на управлението на предшественика му Доналд Тръмп, докато се опитва да намали главоломно нарастващата инфлация.

В Белия Дом обмисляха комбинация от премахване на някои мита, започване на ново разследване на "Раздел 301“ за потенциални области за допълнителни мита и разширяване на списък с тарифните изключения, за да помогне на американските компании, които могат да получават определени доставки само от Китай.

Митата правят китайския внос по-скъп за американските компании, което от своя страна прави продуктите по-скъпи за потребителите. Намаляването на инфлацията е основна цел за Демократическата партия и Байдън преди междинните избори през ноември, които биха могли да прехвърлят контрола върху едната или двете камари на Конгреса към републиканците.

Но отговорът на Пекин на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван миналата седмица предизвика промяна на плановете сред служителите на администрацията, които не искат да правят нищо, което може да се разглежда от Китай като ескалация, като същевременно се опитват да избегнат да бъдат възприемани като отстъпили пред лицето на агресията на комунистическата страна.

"Мисля, че Тайван промени всичко“, заяви източник, запознат с най-новите развития на процеса, подробности за които не са докладвани по-рано.

Превод и редакция: Иван Христов