Служители на Държавния департамент са провели консултации с международни енергийни компании за възможни планове за доставки на газ за Европа в случай, че съществуващите канали бъдат нарушени в резултат на конфликт между Русия и Украйна, предава Reuters, позовавайки се на представители на правителството на САЩ.

"Проведохме (консултации) с енергийни компании, <...> говорихме с тях по въпроси, които ни вълнуваха и говорихме с тях за редица извънредни ситуации“, цитира агенцията един от източниците. В същото време той отбеляза, че властите на САЩ не са поискали от компаниите да увеличават обемите си на производството.

Според агенцията представители на американското външнополитическо ведомство са се интересували откъде компаниите могат да получат допълнителни обеми газ, ако е необходимо. В отговор представители на компаниите са казали на американските дипломати, че глобалните доставки на газ са ограничени и има малко наличен газ, който да замени големите количества, доставяни от Русия.

Според данните консултациите са водени от старшия съветник по енергийната сигурност на Държавния департамент Еймъс Хокстин. Отбелязва се, че става дума по-специално за възможни прекъсвания на доставките, които биха могли да възникнат, ако САЩ наложат санкции срещу Руската федерация поради избухването на конфликт между Москва и Киев.

На свой ред източник от енергийната индустрия е казал на агенцията, че "САЩ обещаха да помогнат на Европа, в случай че има недостиг в енергийния сектор поради конфликт или санкции“. "Еймъс (Хокстин) разговаря с големи компании за втечнен природен газ и страни като Катар, за да види дали могат да помогнат на Съединените щати“, добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков