Русия е формулирала няколко варианта като извинение за нахлуване в Украйна, включително потенциалното използване на пропаганден видеоклип, показващ инсценирана атака, заявиха Съединените щати в четвъртък, докато Кремъл осъди разполагането на американски войски в региона, предава Reuters.

Американското разузнаване смята, че Русия може да използва изфабрикувано видео, показващо графичните последици от експлозия, включително оборудване, което изглежда принадлежи на Украйна или съюзни държави, за да оправдае нахлуването.

Това "ще включва актьори, играещи опечалени за хора, които са убити в случай, който те (Русия) биха създали сами... (и) разполагане на трупове, за да представляват тела, за които се твърди, че са убити“, заяви пред MSNBC заместник съветникът по националната сигурност на САЩ Джонатан Файнър.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли съобщенията, според агенция ТАСС, като каза, че подобни неща са казвани и преди, но не се е случило нищо такова.

но че може да Москва отрече обвиненията, че се опитва да създаде конфликт и казва, че не планира инвазия, предприеме неуточнени военни действия, ако изискванията й за сигурност не бъдат изпълнени.

Кремъл обвини Вашингтон в четвъртък, че игнорира призивите му за облекчаване на противопоставянето, ден след като Съединените щати обявиха, че ще изпратят близо 3000 допълнителни войници в Полша и Румъния.

"Очевидно е, че това не са стъпки, насочени към деескалация на напрежението, а напротив, това са действия, които водят до нарастване на напрежението“, каза Песков по време на конферентна връзка в четвъртък.

"Ние постоянно призоваваме нашите американски колеги да спрат изострянето на напрежението на европейския континент. За съжаление американците продължават да го правят“, каза той.

Парашутисти от американската армия се качиха на самолет в четвъртък, за да заминат за Източна Европа "в подкрепа на уверяването на нашите съюзници от НАТО и нашите партньори във възпирането на Русия“, каза говорителят на американската армия Матю Висер.

Войниците трънаха от Форт Браг в Северна Каролина. Около 1700 военнослужещи, главно от 82-ра въздушно-десантна дивизия, са били разположени в Полша, докато други 300 ще се преместят в Германия, каза той.

Вашингтон и НАТО изразиха готовност да обсъдят мерките за контрол на въоръженията и за изграждане на доверие. Руският президент Владимир Путин каза по-рано през седмицата, че Москва все още се интересува от диалог.

В Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че през последните дни е имало значително движение на руски военни сили към северната съседка на Украйна - Беларус.

Съвместните военни учения Русия-Беларус, които ще продължат до 20 февруари, предоставиха на Москва прикритие за допълнително увеличаване на силите близо до Украйна, посочва той.

"Това е най-голямото руско разполагане там след Студената война“, каза Столтенберг, добавяйки, че очакваното разполагане включва 30 000 бойци, сили за специални операции, изтребители Су-35, системи за противовъздушна отбрана С-400 и ракети "Искандер“ с ядрена способност.

Кремъл определи ученията "Съюзническата решимост“ като репетиция за отблъскване на външната агресия и казва, че силите му ще се изтеглят след ученията.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в Беларус в четвъртък, за да инспектира войските.

Беларуският министър на отбраната разпространи снимки от ученията, на които се вижда как войски се спускат с парашути на земята, изтребители в небето, войници, слизащи от хеликоптер с оръжие, както и танкове, които стрелят и маневрират.

Беларус споделя западната си граница с членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия, докато Украйна се намира на юг.

Подкрепа за Русия дойде и от Китай.

Двамата им външни министри "координираха позициите си“ по време на среща в Пекин в четвъртък, съобщи китайското външно министерство.

Китай изрази разбиране и подкрепа за позицията на Русия по отношение на исканията й за гаранции за сигурност от Запада.

Путин трябва да се срещне с китайския президент Си Дзинпин в петък, преди да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Държавният департамент на САЩ предупреди Русия, че по-близките отношения между Москва и Пекин няма да компенсират последствията от нахлуването и само ще направят руската икономика "по-крехка“.

В Киев турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори с украинския си колега Владимир Зеленски и предложи да бъде домакин на среща между Путин и Зеленски.

Зеленски използва срещата, за да анонсира сделка, позволяваща на украинските фабрики да произвеждат турски дронове.

В Париж френският президент Еманюел Макрон каза, че той и полският президент Анджей Дуда са обсъдили възможността за тристранна среща заедно с германския Олаф Шолц през следващите дни относно ситуацията в Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Русия да се върне на пътя на "мира и диалога“ или да се изправи срещу санкции.

Превод и редакция: Иван Христов