Русия нанесе удар по украински енергийни съоръжения в най-голямата си атака от седмици насам, пише Reuters.

На 21 септември Русия извърши най-голямата си ракетна атака от седмици насам над Украйна, като порази енергийни съоръжения, което според официални лица изглежда е първият залп в нова въздушна кампания срещу украинската енергийна мрежа.

Прекъсвания на електрозахранването са регистрирани в пет украински региона в западната, централната и източната част на страната, което съживи спомените за многобройните въздушни удари по критичната инфраструктура през миналата зима, които причиниха големи прекъсвания на електрозахранването за милиони украинци в най-студеното време.

"Зимата идва. Тази нощ (Русия) подновява ракетните удари по украинската енергийна инфраструктура", написа депутатът Андрий Осадчук в платформата X.

Мрежовият оператор "Укренерго" заяви, че това е първата руска атака срещу енергийна инфраструктура от шест месеца насам и съобщи за щети по съоръжения в западните и централните региони.

От месеци Украйна се опитва да ремонтира инфраструктурата, след като миналата зима атаките повредиха почти половината от енергийната система на страната и принудиха операторите на мрежата да налагат редовни прекъсвания на електрозахранването.

Тази година Украйна разполага с по-добра, снабдявана от Запада противовъздушна отбрана, но все още е изправена пред огромното предизвикателство да се защитава от атаки в толкова голяма страна.

Русия, която изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г., съсредоточи въздушните си удари от средата на юли върху пристанищната и зърнената инфраструктура, възпрепятствайки усилията на Киев да изнася хранителни продукти.

При много от нападенията загинаха и цивилни граждани, въпреки че Москва отрича те да са умишлено насочена срещу цивилни.

Русия не коментира новите въздушни удари, извършени в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски посещава Съединените щати за разговори след Общото събрание на ООН.

Москва твърди, че Украйна атакува цели на територията на Русия, докато Киев продължава с контраофанзивата, и че украински безпилотни самолети са били унищожени над анексирания Кримски полуостров и Черно море през нощта.

ЩЕТИ В ЦЯЛА УКРАЙНА

Валери Залужни, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, заяви, че през нощта Русия е изстреляла 43 крилати ракети по цели на няколко вълни и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 36 от тях.

Кметът Виталий Кличко заяви, че в столицата са ранени седем души, включително момиче на девет години. По думите му отломки от ракети са паднали в центъра на града и са били повредени инфраструктурен обект и няколко нежилищни сгради, което е предизвикало пожар.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко съобщи, че в Черкаси, Централна Украйна, са повредени хотел и няколко търговски павилиона и че седем души са ранени.

Министерството на вътрешните работи и регионалните власти съобщиха за взривове в Черкаски, Харковски, Хмелницки, Ровенски, Виницки, Лвовски и Ивано-Франковски райони.

Максим Козицки, областен управител на Лвов, заяви, че три руски ракети са ударили град Дрогобич в западната част на страната, на около 60 км от полската граница. Козицки заяви, че са били поразени инфраструктурно съоръжение и складове.

Източник от украинското разузнаване заяви, че Службата за безопасност на Украйна СБУ и военноморските сили на Украйна са нанесли удар по военновъздушната база "Саки" в окупирания от Русия Крим през нощта, като са нанесли "сериозни щети".

Руските военни заявиха, че са унищожили 19 украински безпилотни самолета над Крим и Черно море и още три над други части на Русия.