Русия все още няма планове за ремонт на повредените газопроводи "Северен поток", съобщава Reuters, позовавайки се на източници. Според тях най-вероятно газопроводите ще бъдат временно консервирани.

"Москва няма планове за възстановяване на Северен поток, те са погребани“, заяви събеседникът на агенцията, който е запознат с газовите планове на Русия. "Проектите ще бъдат замразени“, добави друг източник. Трети източник потвърди възможността газопроводите да бъдат консервирани, като същевременно добави, че капацитетът на газопровода потенциално може да бъде повторно използван.

Северен поток 1 с капацитет 55 милиарда кубически метра годишно е празен от края на август 2022 г., след като беше затворен за профилактика. Той така и не беше пуснат поради спор между Москва и Запада за оборудване за повърхностна помпена станция. Северен поток 2 със същия капацитет така и не беше пуснат в експлоатация след завършване на строителството, тъй като германските власти отказаха да сертифицират проекта малко преди началото на руската военна интервенция в Украйна. И двата тръбопровода бяха силно повредени след експлозии през септември. Само една нишка от газопровода "Северен поток 2" оцеля.