Русия разполага с около 70% от бойната мощ, която смята, че ще й е необходима за пълномащабна инвазия в Украйна и изпраща още батальонни тактически групи до границата със съседната страна, са заявили двама американски официални представители, цитирани от Reuters.

През последните две седмици броят на батальонните тактически групи в граничния район се е увеличил до 83 от 60 и още 14 са на път, са съобщили източниците на Reuters, пожелали анонимност поради чувствителността на информацията.

Що се отнася до времето на инвазията, се очаква земята да достигне пик на замръзване около 15 февруари, казаха официалните лица, което ще позволи придвижването на руските военни части. Такива условия ще съществуват до края на март.

Този график и нарастващият брой и способности на руските сили в близост до Украйна може да подсказва, че прозорецът за дипломация се затваря.

Представителите на САЩ не предоставиха доказателства в подкрепа на своите оценки за руските сили.

Въпреки че Русия е струпала повече от 100 хиляди войници близо до границата, тя заяви, че не планира инвазия, но може да предприеме неуточнени военни действия, ако изискванията й за сигурност не бъдат изпълнени. Те включват обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна, искане, за което Вашингтон и НАТО заявиха, че е неприемливо.

Вашингтон вярва, че Русия може да избере други варианти освен пълномащабна инвазия, включително ограничено нахлуване, и не вярва, че президентът Владимир Путин е взел окончателно решение, са казали източниците, но според тях Путин създава сила, която може да изпълни всички сценарии.

Ако Русия нахлуе в столицата Киев, тя може да падне в рамките на няколко дни, са казали американските представители, но според тях пълномащабна инвазия би причинила големи жертви, каза един от служителите.

Украйна може да загуби от 5000 до 25 000 войници, докато загубите на руските войски могат да бъдат между 3000 и 10 000, а цивилните жертви могат да варират от 25 000 до 50 000, според оценките на САЩ е заявил един от източниците.

Пълнoмащабна инвазия също би предизвикала бягството на милиони бежанци и вътрешно разселени лица в Европа, смята Вашингтон.

Превод и редакция: Юлиян Марков