Икономиката на Румъния се очаква да изпревари стагниращите си съседи тази година, подпомогната от финансирането от Европейския съюз, стабилността на валутата и чуждестранните инвестиции, движени отчасти от преместването на активи от Русия и Украйна, пише Reuters.

Международният валутен фонд очаква разширяване от 3,1%, докато дори прогнозата на Европейската комисия за растеж от 1,8% би я поставила доста пред Полша - която се очаква да расте с 0,7% - и Унгария, бореща се със забавяне и главоломно висока инфлация

Това следва десетилетие, през което Румъния - отдавна една от най-бедните страни в Европа и обременена с репутацията на корумпирана държава - тихомълком настигна своите съседи, за да се превърне във втората по големина икономика в Източна Европа след Полша.

Според най-новите данни на Евростат БВП на глава от населението, изразен като покупателна способност, е бил 74% от средното за ЕС през 2021 г., което е увеличение от 21 процентни пункта от 2010 г. насам.

Един средностатистически румънец би похарчил около 20 месечни чисти доходи, за да си купи нов автомобил Dacia Jogger, колкото и аналог в традиционно по-богатата Унгария.

Трансформацията е постигната въпреки историята на политическа нестабилност в Румъния, последното падане на правителството през 2021 г.

Перспективите на Румъния са подкрепени от нейното членство в ЕС и добрите отношения с Брюксел.

Докато Будапеща и Варшава се пазарят с блока за върховенството на закона, свързани с милиарди средства за възстановяване от пандемия, Румъния вече е изтеглила над 6 милиарда евро безвъзмездни средства и евтини заеми.

Премиерът Николае Чука каза, че правителството има за цел да използва повече от 10 милиарда евро годишно, което се равнява на около 4% от БВП, от около 90 милиарда евро финансиране от ЕС, налично за Букурещ до 2027 г.

Известен напредък в реформите в правосъдието накара Европейската комисия да препоръча през ноември премахването на специалния механизъм за наблюдение на правосъдието, който Румъния прилага от присъединяването си към блока през 2007 г.

"При условие, че всички мерки за борба с корупцията в плана (фондовете за възстановяване) бъдат приложени правилно, Румъния може да стане пример за добро управление в региона“, казва неназован служител на ЕС.

S&P, която подобно на други рейтингови агенции дава най-ниския си инвестиционен рейтинг в Румъния в очакване на намаляване на фискалния дефицит, заяви, че очаква Букурещ да постигне напредък в реформите, договорени за осигуряване на основните фондове за възстановяване.

Стабилността на валутата лея е друг фактор, особено в сравнение с унгарския форинт, който достигна няколко рекордно ниски нива миналата година. По-високите заплати отвъд границата вече накараха някои унгарци да наемат работа в индустриализираната Западна Румъния.

"Това е изцяло ново развитие и бих предупредил всеки (в Унгария) да не отслабва допълнително форинта или да не повишава минималната заплата“, каза Шандор Бая, управляващ директор за Чехия, Унгария и Румъния в компанията за персонал Randstad.

Скорошно проучване на Reuters сред икономисти показа, че форинта отново се понижи през 2023 г., като леята леко отслабна.

Золтан Дио, театрален сценограф, който живее близо до втория по големина град в Унгария Дебрецен, работи отвъд границата от години. Той поддържа румънска банкова сметка, за да се предпази от колебанията на форинта, който загуби 8% спрямо леята миналата година.

"Ако получа назначение в Унгария, тогава след много пазарлъци мога да взема около две трети от това, което получавам в Румъния, без никакви въпроси“, каза Дио.

Компаниите, преместващи се от Русия и Украйна в близки евтини производствени центрове, частично помогнаха за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции до 9,39 милиарда евро през януари-октомври, най-голямата цифра за 10 месеца, откакто Румъния се присъедини към ЕС.

Проучване на Ernst&Young от 2022 г. показа, че повече от половината от 101 чуждестранни компании планират да създадат или разширят дейността си в Румъния, предимно във веригите за доставки и логистиката, което я нарежда на четвърто място в Европа по намерение за инвестиране.

"Ние сме оптимисти, че инвестициите ще се увеличат през следващите години, насърчавани и от фондовете на ЕС“, каза Алекс Милчев, ръководител на отдел "Данъци и право“ в E&Y Румъния.

Въпреки че Румъния няма обединена инвестиционна агенция, от министерството на малките фирми и предприемачеството  споделят пред Reuters, че наблюдава пет възможни проекта за преместване от Русия, Беларус и Украйна на стойност около 705 милиона евро.

Сред тях финландската Nokian Tyres (TYRES.HE) планира да инвестира 650 милиона евро до 2024 г. във фабрика в Орадя в северозападна Румъния, богат регион, граничещ с бедните части на Унгария.

"Беше ясно, че Орадя е най-добрият избор за нашата нова фабрика“, каза пред Reuters Пайви Антола, ръководител на Nokian за връзки с инвеститорите. Тя каза, че Nokian е прегледала над 40 цели за преместване, разглеждайки наличието на квалифицирана работна сила, логистични предимства, източници на зелена енергия и железопътен достъп.

Остават и някои пречки за икономиката, включително големият дефицит по текущата сметка на Румъния, застаряващото население и хроничната бюрокрация, която осуетява развитието на инфраструктурата. Намаляването на фискалния дефицит може да се окаже трудно преди изборите през 2024 г.

А отношенията с ЕС невинаги са гладки: през декември австрийската опозиция срещу неразрешената имиграция не позволи Румъния да влезе в безграничното Шенгенско пространство на Европа. Букурещ казва, че достъпът ще добави половин процентен пункт към годишния растеж.

Регионалните различия са огромни, като някои селски райони все още са извън електрическата мрежа, докато в оживения Букурещ жизненият стандарт надвишава този в бивша Източна Германия.

Но това се променя, според Мугур Изареску, управител на централната банка на Румъния повече от три десетилетия.

"Бях в страната наскоро: голям трафик от двете страни. Така че не е само в Букурещ“, каза Изареску през ноември. "Всъщност не изглежда като рецесия или бедност."