Русия обещава да "разшири [своите] всеобхватни и конструктивни двустранни отношения“ със Северна Корея, заяви президентът на страната Владимир Путин, цитиран от Reuters.

В писмо, изпратено до неговия колега Ким Чен Ун в деня на освобождението на Пхенян, Путин заяви, че този ход ще бъде в интерес и на двете страни.

На свой ред Ким Чен Ун припомни, че приятелството между двете нации е било изковано през Втората световна война с победата над Япония.

Той добави, че тяхното "другарско приятелство“ ще става все по-силно.

Съгласно информацията на севернокорейската държавна медия KCNA, Путин е уверил, че разширените двустранни отношения ще "съвпадат с интересите на двете страни“.

В писмото си Ким каза, че приятелството между Русия и Северна Корея, "изковано в антияпонската война“, е "консолидирано и развивано век след век“.

Добавя се, че "стратегическото и тактическо сътрудничество, подкрепата и солидарността“ между двете страни "са поставени на нова висока сцена, в общия фронт за осуетяване на военната заплаха и провокация на враждебните сили“.

Пхенян не идентифицира враждебните сили по име, но терминът е използван многократно от Северна Корея за обозначаване на САЩ и техните съюзници.

Някога Съветският съюз беше основен съюзник на Северна Корея, предлагайки икономическо сътрудничество, културен обмен и помощ.

Но отношенията пострадаха след рухването на Желязната завеса, като постепенно се възстановиха донякъде след постепенното отчуждаване на Русия от Запада от началото на 2000-те години.

През юли Северна Корея беше една от малкото страни, които официално признаха двете подкрепяни от Русия сепаратистки държави в Източна Украйна, след като Русия подписа указ, с който ги обявява за независими.

В отговор Украйна, която се бори с руска инвазия на нейна територия, прекъсна всички дипломатически връзки с Пхенян.

Превод и редакция: Иван Христов