Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, проведени в египетската столица с участието на Катар, САЩ и ХАМАС, завършиха без резултат, пише Reuters.

Преговарящите от ХАМАС ще останат в Кайро още един ден по молба на посредниците, за да продължат преговорите за прекратяване на огъня след два дни без пробив, заяви във вторник (5 март) официален представител на войнстващата групировка.

Преговорите в Кайро са обявени като последното препятствие за постигане на първото продължително примирие във войната между ХАМАС и Израел, 40-дневно примирие, по време на което израелските заложници ще бъдат освободени, а в Газа ще постъпят помощи преди Рамазана, който трябва да започне в началото на следващата седмица.

"Делегацията ще остане в Кайро във вторник за още разговори, очаква се те да приключат този кръг по-късно днес", е заявил пред Reuters представител на ХАМАС. Египетската телевизия Qahera също съобщи, че преговорите са били удължени с трети ден, но заяви, че те са "изправени пред трудности".

По-рано високопоставеният служител на ХАМАС Басем Наим заяви пред Reuters, че войнстващата групировка е представила на посредниците своето предложение за споразумение за прекратяване на огъня и сега очаква отговор от израелците, които останаха настрана от този кръг.

"(Министър-председателят Бенямин) Нетаняху не иска да постигне споразумение и сега топката е в полето на американците", които трябва да го притиснат за сделка, смята Наим.

Високопоставен израелски служител, запитан за коментарите на Наим, че Израел задържа сделката, е отговорил: "Твърдението е невярно. Израел полага всички усилия за постигане на споразумение. Очакваме отговор от ХАМАС."

Израел отказва да коментира публично преговорите в Кайро.

По-рано източник е съобщил пред британската агенция, че Израел се държи настрана, тъй като ХАМАС е отхвърлил искането му да предостави списък на всички заложници, които все още са живи. Наим заяви, че това е невъзможно без предварително прекратяване на огъня, тъй като заложниците са разпръснати из цялата военна зона и се държат от отделни групировки.

В понеделник египетски източници от сферата на сигурността са заявили, че все още поддържат връзка с израелците, за да позволят преговорите да продължат без присъствието на израелска делегация.