На възпоменателна служба във вторник за четирима украинци, убити миналата година при извършване на нападение на руска територия, редовните украински войски отдадоха чест заедно с бойците-доброволци от батальона "Братство“, към който принадлежаха убитите, съобщава Reuters.

"Церемонията в историческата катедрала "Свети Михаил" със златен купол в центъра на Киев подчерта неясната връзка между нередовните групи и официалните въоръжени сили на Украйна, които се бият срещу Русия", отбелязва агенцията.

Ролята на групите във войната попада във фокуса след нападението на руски диверсанти, биещи се на страната на ВСУ, в руската гранична Брянска област.

Руският президент Владимир Путин нарече бойците "терористи" и призова службите за сигурност да укрепят отбраната по границата.

Четиримата членове на батальона "Братство“, които бяха погребани в Киев, са Юрий Хоровец, 34, Тарас Карпюк, 38, Максим Михайлов, 32 и Богдан Лягов, 19.

Те са били убити на 25 декември миналата година, според руската служба за сигурност на ФСБ, която тогава обяви, че са били въоръжени с оръжия чуждестранно производство и четири импровизирани взривни устройства.

Украинските власти не коментираха нападението тогава и впоследствие отрекоха да организират изпращането на базирани в Украйна групи на руска земя.

Миналата седмица например друга група, наречена Руски доброволчески корпус, ръководен от руски крайно десен националист в изгнание, който се противопоставя на управлението на Путин, заяви, че за кратко е поела контрола над малко гранично село.

Путин осъди тази атака в телевизионно обръщение, като каза: "Ще ги смажем“. Украйна го представи като фалшива "провокация“ от страна на Русия, за да оправдае своята пълномащабна инвазия.

По-късно същия ден четирима членове на руската Национална гвардия бяха ранени, когато колата им премина през мина в село Сушани, точно от другата страна на границата с Украйна, разкри Александър Хинштейн, високопоставен федерален депутат.

Набезите поставят Киев пред дилема. Според Reuters, ако бяха включени редовни сили, това би представлявало значителна ескалация във война, която досега се е водила почти изключително на украинска земя.

Но украински официални лица също представиха атаките, в които досега участваха малки въоръжени групи с ограничени мисии, като знак, че руснаците "вдигат оръжие срещу своите лидери“.

"Може би руснаците ще започнат да се събуждат“, каза говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов в отговор на операцията, заявена от т.нар. Руски доброволчески корпус.

Смята се, че Украйна е нанесла няколко удара дълбоко в Русия, използвайки дронове, но официални лица отказват да ги потвърдят.

На мемориала на бойците от Братството, чиито тела според местните медии са били върнати в Украйна в края на февруари, стотици войници и цивилни се натъпкаха в богато украсения интериор на катедралата, за да гледат как свещениците благославят ковчезите.

Опечалените запалиха свещи и един мъж ридаеше над един от ковчезите.

Отвън, докато ковчезите се внасяха в катедралата, лидерът на националистическото движение "Братство", което е свързано с батальона, каза, че чувства едновременно "болка и гордост".

"Те бяха едни от най-смелите, загинали в битка“, отбеляза пред Reuters Дмитро Корчински, противоречива фигура в Украйна заради своите ултранационалистически и набожни православни християнски възгледи. "Нашата цел е да пренесем войната на руска територия. Лошото е, че в момента войната е само на наша територия, трябва да се разшири и на територията на противника."

Корчински внимаваше да прави разлика между дейностите на батальона в Украйна, включително райони, окупирани от руснаци – където според него членовете му се координират с ВСУ – и тези на руска земя.

"Когато сме на руска територия, ние действаме автономно“, добави той.

Украинското министерство на отбраната не отговори незабавно на искане за коментар относно отношенията между батальона "Братство" и въоръжените сили.

Консервативното националистическо движение Братство започна преди около 20 години, за да насърчава християнските ценности. Доклади на западни медии казват, че тя е била активна в понякога опасни бойни мисии, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Корчински заяви, че повечето от доброволците на Братството са християни и че броят им "непрекъснато расте.

"Батальонът има няколкостотин бойци“, каза той. "Не можем да оповестим точни числа, тъй като батальонът участва в издирвателна и разузнавателна дейност.