Хага. Очаква се нидерландското правителство да обяви във вторник, че ще позволи на ресторанти, барове и театри да се отворят отново въпреки рекордния брой заразени с коронавирус, съобщава Reuters.

Очаква се премиерът Марк Рюте и министърът на здравеопазването Ернст Куйперс да обявят новите правила на пресконференция в 19 часа местно време (20 часа българско).

Късно в понеделник правителството публикува официални съвети на здравни експерти и служители на местната власт, които подкрепят края на стриктното блокиране, което е в сила от средата на декември.

Въпреки рекордните инфекции, експертите казаха, че вариантът на коронавирус Омикрон, който сега е доминиращ в Холандия, "има по-малко сериозна клинична картина“ от варианта "делта“, който предизвика по-ранна вълна.

Чуждестранните проучвания показват, че хоспитализацията с Омикрон е между 40% и 60% по-ниска, докато приемите в интензивно лечение са намалели наполовина.

Правителствените съветници казаха, че баровете, ресторантите и театрите ще могат да работят до 22 часа.

Посетителите ще трябва да представят пропуск, който показва, че човек е напълно ваксиниран или се е възстановил от инфекция, или може да си е направил отрицателен скорошен тест. Увеселителни паркове, зоологически градини и спортни мачове също се очаква да бъдат отворени за посещения.

В понеделник бяха регистрирани над 60 000 нови инфекции за 24-часов период.

Нидерландската асоциация на регионалните здравни органи GGD GHOR заяви, че е достигнала максимален капацитет и предупреди, че хората ще трябва да чакат повече, за да бъдат тествани.

Превод и редакция: Иван Христов