Британският премиер Борис Джонсън ще обещае да поддържа суверенитета на Украйна по време на визитата си в Киев във вторник като част от дипломатическите усилия на Запада да спре евентуална руска инвазия, за която Москва твърди, че няма доказателства, че планира, информира Reuters.

Това идва, след като Съединените щати заявиха, че са в активни дискусии със съюзниците си за възможно разполагане на американски войски на източния фланг на НАТО, отделно от около 8500 военнослужещи, които вече бяха поставени в готовност миналата седмица.

Русия, която присъедини Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя сепаратистите в източната част на страната, настоява за гаранции за сигурност, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Киев.

Съединените щати заявиха, че има малък шанс Украйна да се присъедини скоро, но че страната има правото да решава за собственото си бъдеще. Междувременно Вашингтон и Москва се опитват да постигнат споразумения за сигурност в Европа, след като тези, подписани по време на Студената война, спряха да работят. Едновременно с това двете сили са конкуренти на енергийния пазар на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов