Най-високопоставените руски генерали изчезнаха от публичното пространство след неуспешният бунт на наемниците, целящ свалянето на висшето ръководство, на фона на стремежа на президента Владимир Путин да потвърди отново властта си, пише Reuters.

По непотвърдени данни поне един човек е арестуван.

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили генерал Валерий Герасимов не се е появявал публично или по държавната телевизия след прекратения бунт 24 юни, когато основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин поиска Герасимов да бъде предаден. Нито пък е споменат в прессъобщение на министерството на отбраната след 9 юни.

67-годишният Герасимов е командващият войната на Русия в Украйна и притежателят на едно от трите "ядрени куфарчета “ на Русия, според някои западни военни анализатори.

Липсва от полезрението и генерал Сергей Суровикин, наречен "Генерал Армагедон" от руската преса заради агресивната си тактика в сирийския конфликт, той е заместник-командващ руските сили в Украйна.

В публикация на New York Times, базиран на данни на американското разузнаване, се заявява, че той е знаел предварително за бунта и че руските власти проверяват дали е съучастник.

На 28 юни Кремъл омаловажи доклада, заявявайки, че ще има много спекулации и клюки.

Американски служители са заявили пред Reuters на 28 юни, че Суровикин е подкрепял Пригожин, но че западното разузнаване не знае със сигурност дали той е помогнал на бунта по някакъв начин.

Рускоезичната версия на The Moscow Times и един военен блогър съобщиха за ареста на Суровикин, докато някои други военни кореспонденти, които имат големи последователи в Русия, са посочили, че той и други висши офицери са разпитвани от службата за сигурност на ФСБ, за да се провери тяхната лоялност.

Reuters не е могла да определи дали Суровикин е арестуван или е проверяван, заедно с други, за тяхната надеждност в рутинна проверка.

"Рибар", влиятелен канал в приложението за съобщения Telegram, управляван от бивше пресаташе на руското министерство на отбраната, е съобщил, че е в ход чистка.

Той е допълнил, че властите се опитват да отсеят военния персонал, за който се смята, че е показал "липса на решителност" при потушаването на бунта на фона на някои доклади, че части от въоръжените сили изглежда са направили малко, за да спрат бойците на "Вагнер" в началния етап на бунт.

"Въоръженият бунт на частната военна компания "Вагнер“ се превърна в претекст за мащабна чистка в редиците на руските въоръжени сили“, се заявява "Рибар".

Подобен ход, ако бъде потвърден, може да промени начина, по който Русия води своята война в Украйна, която тя нарича "специална военна операция“ и да предизвика смут в редиците в момент, когато Москва се опитва да осуети украинска контранастъпление.

То би могло също така да забави или да издигне позициите на други високопоставени военни и служители на сигурността, считани за лоялни.

От Министерството на отбраната няма официален коментар за случващото се.

ПОБЕДИТЕЛИ И ГУБЕЩИ

Някои руски и западни военни и политически анализатори смятат, че министърът на отбраната ген. Сергей Шойгу, ветеран съюзник на Путин, когото Пригожин искаше да свали с ген. Герасимов заради предполагаемата му некомпетентност, всъщност сега може да е по-сигурен на поста си.

"Мисля, че той (Пригожин) всъщност очакваше да се направи нещо за Шойгу и Герасимов, че Путин ще отсъди в негова полза“, написа в Twitter Майкъл Кофман, руски военен специалист от мозъчния тръст Carnegie Endowment.

"Вместо това неговият бунт може да е осигурил продължаването на мандата им, въпреки че са всеобщо признати за некомпетентни и широко ненавиждани във въоръжените сили на Руската федерация.“

Генерал Виктор Золотов, началник на Националната гвардия и някога бодигард на Путин, изглежда е друг бенефициент, след като се появи публично, за да заяви, че хората му са готови "да стоят до смърт“, за да защитават Москва от "Вагнер".

Той е говорил за възможността да получи тежко въоръжение и танкове за своите сили в резултат на бунта.

Герасимов е забележим с отсъствието си, когато Путин благодари на армията на 27 юни за предотвратяването на гражданска война, за разлика от ген. Шойгу, който оттогава направи няколко публични изяви.

Суровикин, заместник на Герасимов, е видян за последно на 24 юни, когато се появи във видео, призоваващо Пригожин да спре бунта си. е  изтощен и не е ясно дали говори под принуда.

Дара Масикот, експерт по руската армия в мозъчния тръст RAND Corporation, е заявила, че нещо изглежда странно във видеото, в което Суровикин държи автоматично оръжие в скута си.

"Преди няколко дни забелязах, че тук има нещо много странно. Той не носи отличителните си знаци на пагона. 30+ години в армията и не ги носи, дори през нощта? Не", е написа тя в Twitter.

На 28 юни вечерта е имало непотвърдени съобщения от руски медии и блогъри, че Суровикин е задържан в ареста в Лефортово в Москва, след като е арестуван.

Алексей Венедиктов, журналист с добри връзки, е заявил - без да цитира източниците си - че Суровикин не е поддържал връзка със семейството си от 24 юни и че бодигардовете му също мълчат.

Пригожин, който е прекарал месеци в хулене на Шойгу и Герасимов за предполагаемата им некомпетентност във войната в Украйна, често хвалеше Суровикин, който е широко уважаван в армията заради опита си в Чечня и Сирия.

Суровикин, който ръководи войната в Украйна, преди Герасимов да поеме поста, е смятан от западни военни анализатори за ефективен пълководец и понякога е сочен от руски военни кореспонденти като потенциален бъдещ министър на отбраната.

Лорънс Фридман, почетен професор по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон, е заявил, че отстраняването на Суровикин, ако е вярно, може да бъде по-дестабилизиращо за военните усилия на Русия от съботния бунт, "особено ако други сътрудници на Пригожин/Суровикин започнат да бъдат прочиствани“.

"Суровикин (е) груб, но и един от по-способните руски командири“, е написал Фридман в Twitter.