В петък (1 декември) контролът над Маринка, град в Източна Украйна, който е почти напълно разрушен от продължилите повече от година сражения, остава несигурен, като по неофициални данни руските сили са отбелязали известен успех, пише Reuters.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви във вечерния си доклад, че руските сили не са постигнали успех в опитите си да настъпят към селата край Маринка, но не споменава за движение на войски в града.

Руското министерство на отбраната също не споменава града в сводката си от военните действия.

Неофициалният руски блог "Рибар" се позова на разпространена в социалните мрежи снимка, на която се вижда как руските сили издигат националния флаг в югозападната част на града. Според тях украинските сили продължават да контролират други райони, отбелязва британската агенция.

"Въпреки това, ако информацията за придвижването на руските войски на юг е точна, въпросът за отстъплението на противника бързо наближава", пише "Ридар".

Украинските акаунти в социалните медии отбелязаха руския напредък, но цитираха войници, които отхвърлят тезата, че руските войски контролират целия град.

На 1 декември военният анализатор на германския вестник Bild Юлиан Рьопке, също съобщи, че руските сили са поели изцяло контрола над украинския град Маринка в Донецка област.