В петък Кипър отхвърли твърденията, че нарушава континенталния шелф на Турция, като предостави лиценз за проучване в Средиземно море на Exxon Mobil и Qatar Petroleum, заявявайки, че това ще се извършава в рамките на неговите суверенни права, предава Reuters.

Турция в четвъртък обвини Кипър, че е нарушил нейния континентален шелф, като е предоставил лиценз за проучване на двете компании, заявявайки, че няма да позволи неразрешено според Анкара проучване в нейната юрисдикция.

Кабинетът на Кипър заяви в четвъртък, че ще предостави лиценз на Exxon Mobil и Qatar Petroleum за проучване на въглеводороди в част от обявената изключителна икономическа зона на Кипър (ИИЗ), която се намира на юг и на югозапад от острова.

Министерството на външните работи на Турция заяви, че този ход нарушава нейния континентален шелф в Източното Средиземноморие. Кипър заяви, че въпросната зона е част от континенталния шелф на острова.

"Турция умишлено не желае да спазва международното право, като отправя необосновани претенции и пренебрегва позицията на международната общност в пълна подкрепа на суверенните права на Република Кипър в нейния собствен континентален шелф“, се казва в изявление на външното министерство на Кипър.

"Република Кипър решително ще продължи своята политика в областта на въглеводородите, при пълно зачитане на международното и европейското право.

Превод и редакция: Юлиян Марков