Казахстан възнамерява да доставя и продава част от петрола си - около 100 хиляди барела на ден, или 8% от обема, през Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) - заобикаляйки Русия през азербайджанските тръбопроводи, съобщава Reuters в петък.

В продължение на 20 години доставките на петрол от Казахстан се извършваха през тръбите на КТК до Новоросийск. Въпреки това през юли, тъй като градският съд спря операциите на КТК за 30 дни поради нарушения на плана за реагиране при нефтени разливи, пише агенцията, Казахстан започна да търси алтернативни маршрути.

Според източника на агенцията националната компания на Казахстан "Казмунайгаз“ вече води предварителни преговори с Държавната петролна компания на Азербайджан за доставки на петрол. Казахската страна планира да продава 1,5 милиона тона гориво годишно през азербайджанския нефтопровод Баку-Тбилиси-Джейхан.

Така Казахстан ще може да продава малко над 30 000 барела на ден, докато целият петролен износ на страната представлява повече от 1% от световния петрол или около 1,4 милиона барела на ден. Събеседникът на агенцията отбелязва, че страните възнамеряват да подпишат окончателния договор за транспортиране на петрол в края на август, а доставките ще започнат през есента.

Също така казахстанската страна очаква да доставя 3,5 милиона тона петрол годишно от 2023 г. през друг азербайджански тръбопровод - Баку - Супса - който отива в Грузия.

КТК е тръбопроводна система, свързваща Казахстан с морско пристанище близо до Новоросийск, където петролът се зарежда на танкери за последващо изпращане до световните пазари. Дължината на тръбопровода, свързващ петролните полета на Западен Казахстан с морския терминал в Новоросийск, е 1511 км.

Превод и редакция: Иван Христов