Иран уж е предупредил Русия за предстояща голяма терористична атака на нейна територия преди атентата в "Крокус Сити Хол“ миналия месец, твърди Reuters, позовавайки се на свои анонимни източници.

"Дни преди атаката в Русия Техеран сподели информация с Москва за възможна голяма терористична атака в Русия, която е била получена по време на разпити на арестуваните във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран“, предполагаемо е казал един от събеседниците на агенцията.

Иранското министерство на разузнаването съобщи през януари, че е арестувало 35 души, свързани с двойните атентати на 3 януари в югоизточния град Керман, при които загинаха близо 100 души. На 19 януари министерството съобщи, че е арестувало командир на базирания в Афганистан клон на Ислямска държава-Хорасан.

Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Иран, най-кървавите след Ислямската революция от 1979 г. Източници от американското разузнаване настояват, че ИД-Х е извършила както атаките на 3 януари в Иран, така и стрелбите на 22 март в Москва.

Втори анонимен източник източник на Reuters уж е казал, че в информацията, предоставена от Техеран на Москва за предстояща атака, липсват конкретни подробности относно времето и точната цел.

 "Те бяха инструктирани да се подготвят за значителна операция в Русия... Един от терористите (арестуван в Иран) каза, че някои членове на групата вече са пътували до Русия“, казва вторият източник според цитата на Reuters.

Трети предполагаем източник на агенцията, който уж е високопоставен служител по сигурността, е цитиран да казва: "Тъй като Иран е жертва на терористични атаки от години, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва въз основа на информация, получена от тези арестувани терористи“.