Френският парламент спря дебата за новия закон за Covid-мерки в сряда, след като опозиционни депутати поискаха обяснение от президента Еманюел Макрон за скандалния му коментар, в който каза, че иска да "тормози“ неваксинираните хора, предава Reuters.

С предстоящите през април президентски избори, в които се очаква да участва, Макрон може би е изчислил, че достатъчно хора вече са ваксинирани - и са раздразнени от тези, които не са се ваксинирали - така че думите му да се харесат на избирателите.

Но интервюто за вестник Le Parisien, публикувано късно във вторник, беше широко осъдено от опозиционните депутати, които форсираха прекратяването на дебата за новите ограничения.

В интервюто Макрон също каза, че неваксинираните хора са "безотговорни“ и че планира да направи живота им толкова сложен, че в крайна сметка да се ваксинират.

"Безотговорните хора вече не са граждани“, каза той в друг коментар, критикуван от опозицията.

"Президентът не може да казва такива неща“, каза пред парламента депутатът Кристиан Жакоб, който председателства опозиционната консервативна партия "Републиканци“. "Аз съм за ваксинационните пропуски, но не мога да подкрепя текст, чиято цел е да "тормози“ французите“.

"Това ли е вашата цел, да или не? Не можем да продължим да обсъждаме, без да имаме ясен отговор на това“, каза парламентаристът.

Другите опозиционни партии са съгласни с гореизказаното. Те поискаха премиерът Жан Кастекс да се яви пред тях.

Исторически Франция е имала повече скептици към ваксините от много от съседите си, а пандемичните ограничения предизвикаха много улични протести, но сега тя има един от най-високите нива на ваксинация срещу COVID-19 в Европейския съюз. Близо 90% от французите на 12 и повече години са ваксинирани.

В интервюто, в което той отговори на въпроси от малка група читатели на Le Parisien, Макрон не каза дали ще се кандидатира за преизбиране, но каза, че "би искал“.

Коментарът за "тормоза“ – "emmerder“ е жаргонен глагол, който може да се преведе и като "дразня“ – е направен в отговор на един от тези читатели, медицинска сестра, която го попита за отложени операции за някои ваксинирани хора, тъй като болниците са заети с лечението на неваксинирани болни с COVID-19.

В продължение на месеци хората трябваше да показват или доказателство за ваксинация, или отрицателен тест за COVID-19 на много обществени места. Но тъй като инфекциите с вариантите Делта и Омикрон нарастват, правителството реши да отхвърли опцията за тестване в новия законопроект.

Превод и редакция: Иван Христов