Повече от хиляди пожарникари, подкрепени от противопожарни самолети, се борят с "чудовищен“ горски пожар близо до лозарския център на Франция Бордо за трети ден в четвъртък, като не се очаква понижаване на високите температури преди почивните дни, предава Reuters.

Пожарът в района на Жиронда, един от няколкото големи пожара, горящи във Франция, които принуди хиляди хора да напуснат домовете си, унищожиха няколко десетки имоти и изпепели повече от 6800 хектара гора.

"Това е чудовище, това е чудовище“, каза Грегъри Алионе от френската пожарникарска организация FNSPF пред радио RTL.

Горският пожар в Жиронда е един от многото, които избухнаха в цяла Европа това лято, предизвикани от горещите вълни, които нажежиха континента и донесоха рекордни температури.

Местните температури ще достигнат 40 по Целзий в четвъртък и ще останат високи до събота, предупредиха властите.

Жиронда беше засегната от големи горски пожари през юли, които унищожиха повече от 20 000 хектара гора и временно принудиха почти 40 000 души да напуснат домовете си.

"Това е катастрофа, от икономическа гледна точка, от екологична гледна точка, ужасно е“, каза пред Radio Classique Жан-Луис Дартиайл, кмет на Хостенс, малък град близо до пожара. "Районът е тотално обезобразен. Ние сме с разбито сърце, изтощени сме“.

Франция е в плен на най-лошата си суша в историята, с четвърта гореща вълна в хода на лятото, обхващаща страната тази седмица.

Повече от 57 200 хектара са изгорели в пламъци досега във Франция тази година, близо шест пъти повече от средната стойност за цялата година за 2006-2021 г., показват данни от Европейската информационна система за горски пожари.

Превод и редакция: Иван Христов