Европейските министри се оплакваха в четвъртък, че са останали с впечатление, че са изолирани от разговорите между САЩ и Русия за бъдещето на континента и заявиха, че Вашингтон никога не е координирал толкова много с ЕС, колкото сега, предава Reuters.

Консултациите с участието на американски и руски официални лица продължиха във Виена в четвъртък в 57-членната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, след като министерските разговори между Москва и Вашингтон в Женева във вторник и между Русия и НАТО в Брюксел в сряда не успяха да доведат до ясен напредък.

Русия натрупа войски близо до границата си с Украйна, което тревожи Европейския съюз (ЕС) и Запада като цяло. Докато отрича твърденията на Вашингтон, че подготвя инвазия, Москва търси поредица от гаранции за сигурност, включително спиране на разширяването на атлантическия военен алианс на изток.

Травмирани от изтеглянето на Съединените щати от Афганистан, където те не се координираха със съюзниците си, европейските държави се страхуват, че могат да бъдат заобиколени и опасенията им за сигурността им игнорирани, тъй като Русия се стреми да се договори директно с Вашингтон.

Докато се водеха разговори във Виена, външните министри на ЕС се срещнаха символично на почти 2000 километра в западния френски град Брест, за да омаловажат отсъствието си през последните няколко дни и да подчертаят единството и координацията си с Вашингтон.

"Всички критики, които чух през последните няколко дни, че Европа не съществува, не присъства, е отхвърлена и не е на масата - извинете, но нямат много основа“, заяви върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност пред репортери.

"Уверявам ви, че координацията със САЩ е отлична, по-добра от всякога“, каза той. "Русия иска да ни раздели, а САЩ няма да играят тази игра“.

Говорейки заедно с него, френският външен министър Жан-Ив льо Дриан повтори коментарите му, заявявайки, че Европа е в челните редици на преговорите за възобновяване на мирните преговори в Източна Украйна и няма да бъде изолирана от неприемливи руски искания.

Позовавайки се на конференцията между съюзническите сили от Втората световна война през февруари 1945 г., проведена в Ялта, която даде на Съветския съюз контрол над неговите източноевропейски съседи, Льо Дриан каза, че Русия трябва да се отдалечи от тази логика.

"Ако желанието на Русия е да се върне към Ялта, защото когато погледнете основите на двете предложения на Русия, това е връщане към логиката на блоковете и преди 1990 г., тогава това не е приемливо за нас“, каза Льо Дриан. "Но ако зад този жест стои желание да се изгради нещо друго, тогава нека продължим да говорим, защото искаме стабилност в Европа“.

Превод и редакция: Иван Христов