Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на Реджеп Тайип Ердоган в Белия дом на 9 май в рамките на първото двустранно посещение на турския президент във Вашингтон, от администрацията на Тръмп насам. Това са съобщили американски и турски официални лица пред Reuters.

Връзките между съюзниците в НАТО, отдавна обтегнати от различия по редица въпроси, се затоплиха, откакто Анкара ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО през януари, след 20-месечно забавяне, което предизвика разочарование във Вашингтон, допълва британската медия.

Въпреки това напрежението продължава, включително по отношение на Северна Сирия, където американските сили са съюзени с кюрдски бойци, които Анкара смята за терористи и срещу които провежда трансгранични военни операции.

Междувременно Вашингтон притиска Анкара да направи повече, за да гарантира, че санкциите срещу Русия не се заобикалят в Турция.

Американски служител е заявил, че Вашингтон разглежда срещата като възможност да се договори с Ердоган за пълна забрана на преминаването през Турция на стоки, които според САЩ Русия използва във военните си действия в Украйна.

След избирането на Джо Байдън през 2020 г. той и Ердоган са се срещали няколко пъти в кулоарите на международни срещи на върха и са разговаряли по телефона.

Един от двамата турски официални представители, които са потвърдили планираното посещение през май, е заявил, че посещението се провежда по време на "прозорец на възможности" за двустранните връзки.