Европейският съюз ще има достатъчно газ в хранилищата следващата зима, а останалите купувачи на руски тръбопроводен газ в Централна Европа работят върху алтернативен внос в случай, че транзитът през Украйна спре, пише Reuters, като се позовава на данни на анализатори.

Европейските цени на газа паднаха до нива, наблюдавани преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., достигайки тригодишно дъно през февруари, тъй като мекото време и високият добив на възобновяема енергия ограничиха търсенето на газ и намалиха количеството газ, което трябва да бъде взето от хранилищата.

"Споразумението, подписано през 2019 г. между украинския "Нафтогаз" и руския "Газпром", което позволява руският газ да преминава през Украйна, изтича в края на годината, което поражда нови опасения за потенциални прекъсвания на доставките на газ за Европа.

По-рано Украйна заяви, че не планира да удължи споразумението, въпреки че не е ясно дали ще има вратичка, чрез която европейските компании ще могат сами да резервират транзитен капацитет, избягвайки пряко споразумение между Русия и Украйна, припомнят от агенцията.

До края на зимния газов сезон, който приключва на 31 март, европейското газово хранилище е пълно с 59%, което е рекорд за това време на годината, според Gas Infrastructure Europe.

"Европа е на път за ново рекордно високо ниво на запаси от газ в началото на лятото и изглежда, че континентът отново ще бъде на път да запълни хранилището си в началото на следващата зима", е заявил Джеймс Уодъл, ръководител на европейските газови и глобален LNG в консултантската компания Energy Aspects.

Според решение на ЕС, установено след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, европейските газови хранилища трябва да бъдат пълни на 90% до 1 ноември.

Газът, съхраняван в хранилища, обикновено представлява около една четвърт от зимното потребление на газ в Европа, където той е основното гориво за отопление, а високите нива на резерви трябва да гарантират, че Европа има достатъчно газ, за ​​да отговори на доставките през следващата зима и да избегне резки ценови шокове.

Най-уязвимите страни от ЕС са Австрия и Словакия, тъй като те все още внасят голяма част от своя газ от Русия през Украйна, но дори те заявяват, че работят върху нови източници на доставки, за да ограничат въздействието в случай на прекъсване на доставките.

През 2024 г. "Газпром" нормално ще доставя около 40 милиона кубически метра газ на ден по транзитните маршрути през Украйна, което, ако доставките се запазят, ще възлезе на 14 милиарда кубически метра годишно, или около 3,5% от общото търсене на ЕС.

Около половината от този газ идва в Австрия по тръбопроводи през Украйна и Словакия. Австрийската енергийна компания OMV заяви, че се е подготвила за сценарии, при които доставките на руски газ ще бъдат прекъснати.

Представител на компанията е заявил пред Reuters, че компанията е подписала дългосрочен договор за регазификация на втечнен природен газ (LNG) на терминала Gate в Ротердам.