На служба във вторник, Русия се сбогува с Дария Дугина, убитата дъщеря на един от най-видните руски националистически идеолози, приветствайки я като мъченица, чиято смърт трябва да вдъхнови руските сили, които се бият в Украйна, съобщава Reuters.

Дугина, дъщеря на философа Александър Дугин, беше убита в събота при бомбен атентат срещу колата й край Москва. Руската служба за сигурност ФСБ обвини украинските разузнавателни служби, че са организирали нейното убийство, нещо, което Киев отрича.

На церемонията представител на руския президент съобщи, че Владимир Путин е подписал указ за удостояванена Дугина с орден "За храброст“ посмъртно, "за смелост и самоотверженост, проявени при изпълнение на професионалния дълг“. "Виждаме как завършва отмяната на културата. Завършва с убийство и унищожение. И философът Александър Дугин, и философът Даря Дугина се противопоставяха точно на това. <...> Те го правеха храбро, смело, открито, правеха го със слова“, гласи част от посланието на руския лидер.

Докато в сряда наближава шестмесечната годишнина от това, което Русия нарича своята "специална военна операция“ в Украйна, убийството на Дугина предизвика призиви сред политическия елит на Москва за отмъщение. Посолството на САЩ в Киев предупреди за повишена вероятност от руски военни удари.

Високопоставени политици, колеги националисти и приятели минаха покрай тъмния дървен ковчег на Дугина в зала на московския телевизионен център във вторник сутринта, за да се сбогуват, да положат цветя и да изкажат своите съболезнования на родителите й, които седяха наблизо.

Голяма черно-бяла снимка на 30-годишната мъртва жена, която е работила като журналист и националистически медиен коментатор, висеше на черна стена зад ковчега й, докато свиреше мрачна музика.

Нейният баща, 60-годишният Дугин, който от години се застъпва за създаването на нова Руска империя, която да погълне територията на страни като Украйна, каза на опечалените, че дъщеря му е загинала за Русия.

"Ако трагичната й смърт е докоснала някого, той щеше да го помоли да защитава свещеното (руското) православие, народа и отечеството“, каза Дугин, облечен в черно и видимо огорчен.

"Тя умря за Русия, в родината и на фронта, който не е в Украйна, а тук“.

Константин Малофеев, близък семеен приятел и богат бизнес магнат, даде тона на много от последвалите почести от руски политици, приветствайки убитата жена като мъченица, чиято смърт е направила още по-важно Русия да надделее срещу Украйна.

"Хората, които се бият срещу нас, не разбират, че руският народ не се състои само от тези, които са живи сега. А е съставен от онези, които са живели преди нас и ще живеят след това. И ние ще станем по-силни с кръвта на нашите мъченици.

И благодарение на преждевременния край на нашата скъпа любима Даша (Даря), ние определено ще победим в тази война“, каза той.

Русия обвинява Съединените щати и техните съюзници, че използват Украйна, за да водят прокси война срещу нея, включително като доставят на Киев оръжие и разузнавателна информация. Западът казва, че помага на Украйна да се защити срещу заграбване на земя в имперски стил от Москва.

Парламентарните лидери на трите основни прокремълски партии говориха на службата, приветствайки Дугина като патриот и обещавайки, че онези, които са поръчали и извършили нейното убийство, ще получат възмездие.

Леонид Слуцки, лидер на партия ЛДПР, прогнозира, че улици и площади ще бъдат кръстени на Дугина, преди да отправи призив за единство.

"Една държава, един президент, една победа“, каза Слуцки пред опечалените.

Беше прочетено и съболезнователно послание от подкрепян от Русия лидер в Източна Украйна, а Сергей Миронов, който ръководи партията "Справедлива Русия“ в парламента, призова за унищожаването на това, което той нарече "режима“ в Киев.

"Победата ще бъде най-добрият паметник на Даша“, заяви Миронов.

Превод и редакция: Иван Христов