Условията на газовия пазар оказват негативно влияние върху германската икономика, експертите не изключват намаляване на БВП през зимата и есента. Това се посочва в съобщение на Германската федерална банка (Bundesbank), публикувано в понеделник, предава Reuters.

"Според експертите събитията на газовия пазар оказват негативно влияние върху развитието на германската икономика през лятото и следващите тримесечия. Според тези оценки икономическите показатели през лятното тримесечие отново не са се променили“, се казва в доклада.

Специалистите на Bundesbank очакват, че на фона на ситуацията с газа БВП може да намалее през есенните и зимните месеци. Несигурността относно доставките на синьо гориво през зимата и растящите цени създават тежест за частните домакинства и бизнеса. През есента инфлацията може да достигне 10%, но е трудно да се даде точна прогноза заради неясната ситуация на пазара на суровини

"Като цяло процентът на инфлация може да достигне 10% през есента“, се казва в съобщението. "Рискът за повишаване на инфлацията е висок, особено в случай на пълно спиране на доставките на газ от Русия“.

Федералната статистическа служба съобщи на 29 юли, че БВП на Германия не е показал растеж през второто тримесечие на 2022 г. През първото тримесечие на 2022 г. е отчетен икономически растеж от 0,8%.

На 20 август президентът на Bundesbank Йоахим Нагел изрази мнение, че в условията на енергийна криза през зимата германската икономика може да изпадне в рецесия и нивото на инфлация в страната ще надхвърли 8% през 2022 г.

Превод и редакция: Иван Христов