Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън е прекарал в отпуск 228 дни от встъпването си в длъжност. Това изявление направи Националният комитет на Републиканската партия в "Туитър“.

"Днес е 93-ият ден в отпуск на Джо Байдън само тази година. Байдън е прекарал 228 дни в отпуск, откакто встъпи в длъжност“, посочват от партията.



Байдън встъпи в длъжност на 20 януари 2021 г. Така той заема поста държавен глава 19 месеца, или почти 580 дни.

Бившият кореспондент на CBS от пула на Белия дом Марк Нолера изчисли, че през цялото си президентство Байдън е бил на почивка в Делауеър, където обикновено прекарва отпуските си, 150 дни. Нолер публикува изчисленията на страницата си в Twitter на 17 август. Според журналиста бившият американски лидер Доналд Тръмп е прекарал 132 дни в отпуск през целия си президентски мандат, Барак Обама - 38 дни, а Джордж Буш - 100 дни.

Байдън обикновено прекарва уикендите си в град Рехобот Бийч на брега на Атлантическия океан (Делауеър), който се намира на разстояние около 190 км от Вашингтон.

Както съобщи Associated Press на 10 август Байдън и семейството му пристигнаха на остров Киава (Южна Каролина), разположен край източния бряг на страната, където, както се очакваше, възнамеряваше да прекара седемдневна ваканция. Разположен на Атлантическия океан, Киава е известен със своите частни плажове и голф курорти. Според агенцията семейството на президента е отседнало в къща близо до едно от голф игрищата.

Лятната ваканция е традиция за американските лидери. Буш-младши ходеше в ранчото си в централен Тексас, Обама играеше голф на остров Мартас Винярд, разположен в Атлантическия океан край бреговете на Масачузетс. Тръмп заминаваше за частния си голф клуб в Ню Джърси. Белият дом подчертаваше, че американският лидер дори по време на отпуската си не е освободен от задълженията си, продължава да се консултира със сътрудници и за него се провеждат ежедневни брифинги за националната сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов