Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите републиканецът Майкъл Маккол се обърна към Държавния департамент с искане да предостави на депутатите документи, свързани с изтеглянето на войските от Афганистан през 2021 г., съобщи CNN.

Проучване показва, че Маккол е дал възможност на Държавния департамент да отговори на искането до 26 януари и е заплашил със съдебни производства, ако няма отговор.

"Наложително е Държавният департамент да предостави пълни отговори на дългогодишни искания и Комитетът няма да толерира по-нататъшно забавяне. В случай на неспазване на условията, Комитетът ще използва правомощията си, за да гарантира изпълнението на исканията, включително по задължителен начин", заяви влиятелният републиканец в писмо до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В писмото Маккол поиска списък на всички междуведомствени срещи, на които е обсъждано изтеглянето на войските от Афганистан под администрацията на президента Джо Байдън. Той също така изиска информация за всички срещи на представители на САЩ с членове на талибаните от януари 2021 г. Освен че проучва процеса на планиране и оттегляне, комисията се интересува и от информация за последиците от това решение. По-специално, републиканците искат да изяснят политиката на САЩ около помощта за Афганистан, да изяснят статута на отношенията с талибаните и ситуацията с предоставянето на визи на афганистанците.

Каналът отбелязва, че през 2022 г. Маккол и други републиканци са изпратили най-малко три искания до Държавния департамент за предоставяне на необходимата информация. Тогава обаче републиканците нямаха мнозинство в Конгреса, а ведомството не предостави исканата информация.

Байдън обяви на 14 април 2021 г., че е решил да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата чуждестранна военна кампания в американската история. САЩ започнаха тази война през октомври 2001 година. Изтеглянето на американските войски започна през май 2021 г. и приключи до началото на септември. В пика на американската операция през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърли 150 хиляди души. Основните бойни части на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г.