Администрацията на президента Джо Байдън прав всичко възможно да проследи къде отиват 20-те милиарда долара военна помощ, която е изпратила на Украйна, докато републиканците предупреждават за предстоящи одити, когато поемат контрола над Камарата на представителите на САЩ през януари, пише Fox News.

Вероятният бъдещ председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти по-рано заяви, че партията му няма да даде на Украйна "празен чек", за да отблъсне инвазията на Русия. Потенциален одит би определил каква част, ако има такава, от помощта на САЩ се озовава в грешни ръце. Предишните усилия на администрацията на Байдън за проследяване са инспектирали само малка част от помощта, предоставена на страната.

Натискът на републиканците за засилване на надзора се радва на известна двупартийна подкрепа в Конгреса. Някои верни съюзници на Украйна обаче се опасяват, че партията ще прекрати напълно помощта за страната, отбелязва телевизионният канал.

Изтъкнатият конгресмен от Републиканската партия Марджъри Тейлър Грийн обеща да "държи нашето правителство отговорно“ за разходите в Украйна и някои от нейните колеги от другата страна на пътеката повтарят посланието.

"Данъкоплатците заслужават да знаят, че инвестициите отиват там, където са предназначени“, заяви конгресменът-демократ Джейсън Кроу пред Washington Post. "Във всяка война може да има грешни стъпки и неправилно разпределение на доставките.“

Законодателите са съгласни, че настоящите мерки за контрол изглеждат крайно неадекватни, като администрацията на Байдън е инспектирала само 10% от 22 000 оръжия, които САЩ са предоставили на Украйна между февруари и 1 ноември, според Post.

Съюзниците на САЩ в Европа обаче изразиха надежда, че скептицизмът на републиканците към помощта за Украйна няма да доведе до масово съкращаване на финансирането.

"Това ще е от полза за Путин“, заяви членът на парламента на Обединеното кралство Тобиас Елууд през октомври. "Ако Америка се оттегли, Путин може да изтръгне победата от пастта на поражението“.

Маккарти обоснова критиките си към помощните пакети за Украйна със ситуацията в Америка, чиято икономиката заплашва да изпадне в рецесия.

"Мисля, че хората ще бъдат засегнати от рецесия и няма да са съгласни напишат празен чек на Украйна“, каза Маккарти миналия месец. "Те просто няма да го направят... Това не е безплатен празен чек“.

Независимо от това финансирането на Америка за Украйна е до голяма степен двупартийно при Байдън и много републиканци казват, че няма причина финансирането да не може да продължи под някаква форма.

"Никой в ​​ръководството на републиканците не е призовавал за прекратяване на помощта за Украйна“, заяви в понеделник представителят Майк Търнър от Охайо. "Хората от страната на републиканците казват: "Защо трябва да приемем пакет от 40 милиарда долара, за да изпратим 8 милиарда долара в Украйна?“