Първите резултати от междинните избори в САЩ във вторник показват успех на републиканците в борбата за Камарата на представителите, но все още не е ясна съдбата на Сената.

Камара на представителите

Настоящите избори избират целия състав на Камарата на представителите - 435 членове. За мнозинство са необходими 218 места. Според The ​​New York Times, въз основа на първите резултати от преброяванията, републиканците печелят най-малко 174 места, демократите -139. В същото време резултатите все още не са обобщени в повечето избирателни райони в североизточната част на страната, където демократите са традиционно силни, както и в Западното крайбрежие, предимно Калифорния.

Сенат

Ако в случая с Камарата на представителите може да се проследи определена тенденция, то със Сената ситуацията остава напълно неясна. Демократите водят изборите за Сенат в два от ключовите щати - Аризона и Пенсилвания. В Джорджия кандидатът на демократите Рафаел Уорнок първо грабна лидерството, а след това го загуби. Разликата между него и настоящия претендент на републиканците Хершел Уокър е по-малка от 1%.

Според оценки на медиите демократите са спечелили битката за място в Сената от Колорадо и запазват шансовете си за победа в Уисконсин, където социолозите дадоха предимство на републиканците. В Пенсилвания, друг ключов щат, демократът Джон Фетерман все още води с 52% от гласовете, но републиканецът Мехмет Оз намалява разликата, която сега е около 5%.

И двете водещи американски партии имат шансове да контролират Сената.

Губернатори

Борбата за губернаторски постове се развива според очакванията. Североизтокът е доминиран от демократите. Кати Хокул, която принадлежи към тях, според резултатите от преброяването на гласовете от 32% от гласовете, е почти два пъти пред кандидата от Републиканската партия. Републиканските кандидати обаче изглежда печелят в североизточните щати Върмонт и Ню Хемпшир.

Републиканецът Рон ДеСантис запазва поста губернатор на Флорида, неговият съпартиец Грег Абът - губернатор на Тексас. Все още няма данни за изборите за губернатори на Калифорния.

Проблеми и нарушения

Изборният ден като цяло премина без инциденти. В редица щати обаче бяха отбелязани проблеми в процеса на гласуване. В Аризона, Ню Джърси и Пенсилвания се съобщава за повреди на машини за гласуване.

В Пенсилвания най-малко 3000 гласа могат да бъдат анулирани поради грешки при попълване. Поради малката разлика между кандидатите това може да създаде условия за оспорване на изборните резултати.

Най-сериозни проблеми с работата на машините за гласуване са наблюдавани в окръг Марикопа в Аризона. Там живеят над 4 милиона души, тоест повече от половината население на щата, който е един от ключовите за контрол над Сената. Републиканците в социалните мрежи твърдят, че заради тези проблеми не всички избиратели са успели да гласуват преди затварянето на избирателните секции.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече разкритикува организацията на изборите в Аризона, Пенсилвания, както и в Детройт и Мичиган, където имаше повреди в работата на машините за гласуване.

"Казват ни, че 20% от машините за гласуване в окръг Марикопа, Аризона, не са преброили бюлетините, пуснати през тях. И само в окръзите с републиканско мнозинство? Уау! От това пострдаха най-вече Кери Лейк (кандидатът на републиканците за губернатор на Аризона) и други. Не можем да позволим това да се случи отново! Вярвам, че главният прокурор на Аризона вече се занимава с това“, написа бившият президент в своя Truth Social.

"Предсрочното гласуване в Детройт мина много зле. Хората отиват до урните и им се казва: "Съжалявам, вие вече гласувахте". Това се случва често и на много места. Протест, протест, протест", призова той.

В същото време към момента няма информация за протести или безредици по време или след изборите. В Ню Йорк и Вашингтон, за разлика от президентските избори преди две години, ситуацията остава спокойна, витрините на магазините не са обковани с шперплат.