Републиканската партия към момента изпреварва почти двойно своите съперници от Демократическата партия в борбата за места в Палатата на представителите на Конгреса на САЩ, според последните изчисления на CNN.

Така републиканците засега предварително получават 156 места от 218, необходими за установяване на контрол над долната камара на американския законодателен орган, телевизионният канал приписва 91 места на членовете на партията на настоящия президент на САЩ.

В Сената предимството за републиканците е минимално - 38 на 37. Горната камара, чийто състав се преизбира с една трета на тези избори, ще остане в ръцете на демократите, ако те запазят 50 места, докато републиканците трябва да получат 51 места. При гласуването в Сената, ако гласовете са разделени поравно, вицепрезидентът на САЩ, който сега е представител на Демократическата партия Камала Харис, има решаващия глас.

Междинните избори в САЩ избират всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и една трета от неговия Сенат. Освен това се избират губернаторите на 36 щата и три отвъдморски територии на САЩ. Местни анализатори не изключват, че управляващата Демократическа партия може да загуби контрола както върху Камарата на представителите, така и върху Сената след резултатите от изборите, отстъпвайки на своята опозиция, представлявана от републиканците.