Републиканците в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ са представили законодателна инициатива с искане да се извършат проверки на средствата, отпускани от американските власти на Украйна. Това обяви членът на долната камара на законодателния орган Марджъри Тейлър Грийн (републиканец от Джорджия) пред журналисти на онлайн изданието The Daily Caller.

Инициативата е предложена от група конгресмени, водени от Грийн. Те настояват в рамките на 14-дневен срок да бъдат представени документи и други материали, свързани с отпускането на средства от САЩ на Украйна. Това се отнася за финансовата подкрепа и военната помощ, предоставена при президента на САЩ Джо Байдън на Киев.

Както подчерта Грийн, американците "заслужават да знаят защо трудно спечелените пари на данъкоплатците отиват в друга страна, която не е членка на НАТО, и за която самият президент Байдън заяви, че няма да защитава“. Тя също обяви необходимостта от провеждане на разследване във връзка с "явна корупция“ по отношение на борсата за криптовалута FTX и нейните възможни връзки с украинските власти.

Грийн написа в социалната мрежа "Туитър“, че украинските военни с увреждания, идващи в САЩ, "се използват като марионетки за оказване на натиск върху Конгреса да отпусне на (украинския президент Володимир) Зеленски повече трудно спечелени пари на данъкоплатците“. "Призовавам за одит на средствата, отпуснати на Украйна, както и за осигуряване на финансиране и защита на нашата граница“, добави тя.