Майкъл Маккол, председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, ще проведе изслушване следващата сряда на тема "Надзор, прозрачност и отчетност на помощта за Украйна“, съобщи комисията в сряда, цитирана от CNN.

Предвижда се да свидетелстват действащите генерални инспектори от Държавния департамент, Министерството на отбраната и Американската агенция за международно развитие.

Очакваше се милиардите долари американска помощ за Украйна да бъдат подложени на засилен контрол от Камарата на представителите, ръководена от републиканците.

Генералните инспектори не са обявили никакви случаи на злоупотреба с предоставени от САЩ средства или оръжия. Има десетки текущи проекти от Службата на генералния инспектор, свързани с надзора на помощта от САЩ за Украйна.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви 34-то изтегляне на оръжия и оборудване от американския арсенал за Украйна на стойност 350 милиона долара. САЩ са отделили повече от 32 милиарда долара президентски средства за подпомагане на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия преди повече от една година.